Bosch vs. Burgert, een fascinerende vergelijking, tot 2 april in Wenen

Zelfs al evolueert de mensheid, en noodzakelijkerwijze ook de menselijke kunstuitingen, vaak keren kunstenaars terug naar oudere, misschien wel vastere waarden. Kunststromingen als het impressionisme, het hyper-realisme, het (abstract) expressionisme, hoe revolutionair dan ook in hun tijd, vinden ook bij hedendaagse kunstenaars een luide weerklank. Soms wat verdoken en in een hedendaags jasje gehuld, maar even vaak ronduit expliciet. Niets mis hiermee, voor alle duidelijkheid.

Jonas Burgert biedt hier alvast een fascinerend voorbeeld van. Duidelijk geïnspireerd door Hieronymus Bosch, kan zijn kunst wel vergeleken worden met dat van Bosch, zonder het als kopieën of zelfs verderzetting van zijn werk te zien. Daarvoor zijn er bepaalde effecten die duidelijk hedendaags zijn in het werk gekropen. Maar echt hedendaags is het niet, gezien er teveel referenties zijn naar het werk van de meester die als bron diende. Noem het gerust fusion art dan maar… “I paint a place out of time, a stage on which we negotiate our existence. I want to create spaces of our mental representation with my painting.”

In Wenen loopt tot 2 april een weliswaar bescheiden tentoonstelling in het Academie van Beeldende Kunst met werk van zowel Bosch als Burgert. Het vormt een boeiende confrontatie, of vergelijking zo je wil, waarin de gemene delers van beide kunstenaars duidelijk worden, zowel op gebied van gedetailleerde personages, als bijvoorbeeld in het kleurgebruik.

Een fascinerende vergelijking alleszins, nog tot 2 april in het Akademie fur Bildende Künste in Wenen, klik hier voor alle info. En bekijk zeker de reportage hieronder met een interview uit 2014 met de kunstenaar om een beter beeld te hebben van de beweegredenen achter zijn kunst.

 

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op