Een van de grootste Europese landschapsschilder ooit. Claude Lorrain in de Hamburger Kunsthalle

Voor het eerst in Duitsland wordt er in de Kunsthalle van Hamburg een tentoonstelling gehouden uitsluitend geweid aan de landschapstekeningen van 17e eeuwse schilder Claude Gellée, ook wel Claude Lorrain genaamd. Van de 1200 tekeningen die van hem gekend zijn worden er 90 getoond, nagenoeg allemaal afkomstig van het British Museum in Londen (wat vreemd voor een Franse kunstenaar die het gros van zijn leven in Rome leefde).

Misschien raar dat we dit vermelden op een website over moderne en hedendaagse kunst, maar de invloed die Lorrain had op het verloop van de kunstgeschiedenis, en dus ook op zijn huidige status, kan nauwelijks onderschat worden. Vooral zijn behandeling van het buitenlicht wist menig schilder na hem te inspireren.

Hijzelf werd voornamelijk geïnspireerd door de landschappen rond zijn thuisstad Rome, waar hij als een van de eerste kunstenaars ook daadwerkelijk aan het werk was. Naast zijn landschapstekeningen toont de expo ook talrijke voorstudies voor schilderijen, en een selectie uit zijn Liber Veritatis, een album met schetsen waarin hij nauwgezet de compositie van zijn afgewerkte schilderijen documenteerde.

Een terecht eerbetoon alleszins…

laurrain3
lorrain-arch-of-constantine-c1645-drawing-bm lorrain-landscape-with-figures-c1635-drawing-bm lorrain1

lorrain_r_356_frei_ohne_rand

Nog tot 14 januari in de Hamburgse Kunsthalle, klik hier voor alle info.

 

Frederic De Meyer

Frederic De Meyer

Art crunches: Bernard Frize, Banksy, Zou, Chinese art, MadC, Dan Witz
Frederic De Meyer

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op