Het eerste Afrikaanse Museum voor hedendaagse kunst opent haar deuren in Cape Town

U weet het intussen: als er een nieuw museum voor hedendaagse kunst opent ergens ter wereld zijn we de eerste (nu, ja) om het te bejubelen. In oktober opende de Zeitz Museum of Contemporary Art Africa haar deuren in Cape Town, Zuid-Afrika. De eerste in haar soort, met enkel Afrikaanse hedendaagse kunstenaars. Het lijkt op het eerste gezicht een uitmuntend idee, niettemin is het reeds van bij de start onderhevig aan heftige discussie en controverse.

Zo is het museum ontstaan rond de collectie van de Duitse verzamelaar-filantropist Jochen Zeitz, die voornamelijk werk verzamelt van Afrikaanse kunstenaars die elders ter wereld naam en faam verwierven -het museum zelf wordt desalniettemin geleid door de Zuid-Afrikaan Mark Coetzee. Maar ook het gebouw dat het museum huisvest  -een afgedankte graansilo- kan niet op algemene bijval rekenen omwille van zijn kille, weinig uitnodigende uitstraling, ondanks de moderniteit die binnenin te ontdekken valt.

De meest pertinente kritiek komt misschien wel uit de artistieke hoek zelf. Zoals kunstenares Nandhipa Mntambo aangeeft: wat betekent ‘Afrikaanse kunst’ in de hedendaagse geglobaliseerde wereld. Is er zelfs wel iets als een ‘Afrikaanse identiteit’ die het de moeite waard zou maken om er een museum rond te bouwen?

Is het label ‘African Art’ niet te benauwend? gelimiteerd?

Is kunst per definitie niet globaal, universeel? Ah, misschien kan het dat pas zijn als elk van ons ervan overtuigd is dat elke vorm van kunst universeel is. Daar zijn we nog niet, vrees ik.

Niettemin, een interessant initiatief. En bij de openingstentoonstelling “All Things Being Equal” zijn alleszins een aantal grote namen uit de Afrikaanse kunst (als we het nog zo mogen noemen) te vinden, als Wangechi Mutu (Kenia), Zanele Muholi (ZA), Chris Ofili (UK), Glenn Ligon (VS) en El Anatsui (Ghana) .

Controverse of niet, het blijft interessant…

 

 

Meer informatie op de officiële pagina van het museum, klik hier

Frederic De Meyer

Frederic De Meyer

Art crunches: Bernard Frize, Banksy, Zou, Chinese art, MadC, Dan Witz
Frederic De Meyer

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Kritiek,vooral negatieve, zal er altijd zijn. Dit was ook het geval bij de opening van het Louvre Abu Dhabi. Laat ons dit nieuw museum alleen maar toejuichen. Het is een prachtig initiatief om Afrikaanse hedendaagse kunst te ontdekken. Bestaat het label Afrikaanse kunst? Deze vraag hoeft niet gesteld te worden enkel is dit goede interessante kunst of niet?

    Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op