Severity of a salty Surge… Thomas Kratz, Charlie De Voet en Stanislas Lahaut bij Barbé-Urbain

Met Severity of a salty Surge zijn ze bij Barbé-Urbain intussen toe aan hun derde show, voor het eerst zelf gecureerd. Dit keer brengen ze een groepsshow met werk van Thomas Kratz, Charlie De Voet en Stanislas Lahaut, opgebouwd rond het thema van de gelaagdheid.


(Charlie De Voet)

Waar zout passeert, laat het steeds een spoor achter en creëert het een nieuwe laag. Bij Charlie De Voet zien we dit letterlijk in zijn techniek, waarbij hij vertrekt van een ritmisch procesmatig opgebouwd monochroom schilderij. waarna hij achteraf letterlijk verschillende lagen olieverf wegneemt om zo verder te bouwen naar een nieuwe vorm . Sinds kort behandelt hij de verf meer als een materie om mee te creëren dan zuiver als een kleur. Hierdoor worden zijn recente schilderijen meer objecten dan pure canvassen.

 

(Stanislas Lahaut – rechts: Etcetera)

De diepte van De Voet vinden we letterlijk terug bij Stanislas Lahaut’s werk ‘Etcetera’. De typische dubbele betekenis waarin een vleugje humor nooit geschuwd wordt zien we dan weer perfect geïllustreerd ‘The Afterparty II’. Het werk bestaat uit gevonden wrakstukken van een zeilboot, een deel van de deur van de kajuit, een stuk van het dek en feestvlaggetjes die misschien als de zeilen zouden kunnen aanzien worden. Na de woelige zee doorstaan te hebben komen we toe op de afterparty waar de wrakstukken in het rond liggen.

(Stanislas Lahaut – links: The afterparty II)

Als derde kunstenaar hebben we de Duitse kunstenaar Thomas Kratz, die hier ouder werk toont waarbij niets is wat het lijkt. Net als De Voet en Lahaut gaat hij niet uit van het schilderij als canvas, maar als object, waardoor de interpretatie van zijn werk automatisch gepaard gaat met een zoektocht naar materie en processen. Het geheel vormt een erg boeiende expo, waar de link tussen de werken logisch en natuurlijk aanvoelt. Het zorgt er voor dat je als kijker op verschillende manieren geprikkeld wordt en zelfs durft verlangen naar meer.

(Thomas Kratz)

 

Severity of a salty surge is nog te zien bij Barbé-Urbain tot en met 20 mei.

Meer info op www.barbe-urbain.com

Author: Mieke Janssens

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op