Terugblik op een innemende tentoonstelling: Neo Rauch in De Fundatie

We komen wat laat met dit nieuws, maar tot 3 juni loopt de tentoonstelling ‘Neo Rauch Dromos Painting 1993-2017’ in het museum De Fundatie in Zwolle. Een merkwaardige tentoonstelling, waar maar liefst 65 veelal grootse schilderijen uit publieke en privéverzamelingen ons binnenbrengen in de wondere wereld van Rauch, waarin vrije associaties, navigerend tussen fantasie en herinneringen, de norm zijn.

“De complexe schilderijen van Neo Rauch transporteren de kijker naar een herkenbare wereld, die na een eerste gevoel van houvast, bij nadere beschouwing verwarring en soms verontrusting veroorzaakt. Het menselijk bestaan in al zijn gelaagdheid, in interactie en in isolement, golft ons tegemoet in vele gedaanten, vaak geworteld in het Midden–Europa van vervlogen tijden”, aldus de perstekst.

Rauch’s werk inderdaad op zijn minst verrassend en desoriënterend. Je voelt meteen dat de werken een sterk verhaal inhouden, wellicht zelfs meerdere, die op elkaar inspelen, dat ze beladen zijn met een vracht aan betekenis en symboliek, maar naar de exacte natuur ervan is het gissen voor de kijker. Die wordt voortdurend misleid, of tenminste omgeleid door de complexe dynamiek in de beelden. Speels lijkt het wel, hoewel vele beelden een noodwendige dramatiek impliceren…

Ze bevatten alleszins de capaciteit om de kijker een lange tijd in de greep te houden…

Mocht je de kunstenaar nog niet kennen, mis zeker het video-interview met de directeur van het museum, Ralph Keuning, hieronder niet. Een meer gepassioneerde inleiding tot het werk van Rauch kan je niet hebben!

Neo Rauch, Die Kontrolle, 2010, olieverf op doek, 300 x 420 cm, privécollectie, Basel, © Neo Rauch / VG Bild-Kunst, Bonn (Foto: Uwe Walter, Berlijn).

Neo Rauch, Mars, 2002, olieverf op doek, 250 x 210 cm, privécollectie, © Neo Rauch / VG Bild-Kunst, Bonn (Foto: Uwe Walter, Berlijn)

Neo Rauch, Vater, 2007, olieverf op doek, 200 x 150 cm, Sammlung Ruth © Neo Rauch / VG Bild-Kunst, Bonn (Foto: Uwe Walter, Berlijn).

Neo Rauch, Der Former, 2016, olieverf op doek, 200 x 150 cm, ACT Art Collection, Berlin © Neo Rauch / VG Bild-Kunst, Bonn (Foto: Uwe Walter, Berlijn)

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op