De bizarre 3D kunst van Xia XiaoWan, en waarom hij er mee stopt…

3D en kunst… het blijft een apart gegeven. De 3D Doodle pen van Google moet nog een eerste serieus resultaat opleveren, en meer en meer kunstenaars leggen zich toe op 3D printing, wat ook al aardig wat mooie resultaten oplevert.

Na lang denken over de evoluties in de kunst gooide de Chinese kunstenaar begin jaren 2000 het over een andere boeg. Hij was al jarenlang met schilderkunst bezig, maar wanneer hij het effect van zijn werk in een grote tentoonstellingsruimte zag, was hij teleurgesteld. Er moest meer zijn. Schilderkunst moest een andere plaats krijgen in de ruimte. Hij dacht na over hoe de tweedimensionale ruimte in verschillende ruimtes te schikken, zonder de onderlinge verhoudingen tussen de ruimtes uit het oog te verliezen.

Hoe indrukwekkend zijn 3D ‘schilderijen’ (of zijn het installaties?) ook moge zijn, hij heeft niettemin onlangs besloten om terug te keren naar het klassieke 2D schilderen. Waarom dan? Je kan zijn verhaal horen in het indringende interview met de kunstenaar beneden. Maar geniet eerst nog even van zijn 3D kunst:

 

xia1

xia2

xia3

 

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op