Christo’s ‘Mastaba’ in Hyde Park… een analyse

We berichtten reeds over Christo’s nieuwste verwezenlijking, de ‘Mastaba’ in het Hyde Park in Londen. Zoals zo vaak bij Christo wordt het kunstwerk niet onverdeeld positief onthaald, en zorgt het voor heel wat discussie, zelfs buiten de kunstwereld. Per slot van rekening zijn zijn interventies duidelijk zichtbaar voor het brede publiek, dus is het normaal dat iedereen er een mening over heeft. Het zal de 83-jarige kunstenaar worst wezen, een beetje controverse zal hij op deze leeftijd niet schuwen, noch op jongere leeftijd trouwens.

We raakten betoverd van de schetsen die hij maakte van het project, zoals bij vele van zijn eerdere projecten. Maar toegegeven, te oordelen naar de reportage van Showcase moet de werkelijke installatie ook wel de moeite lonen. Een ongebruikelijke, verrassende vorm in het hedendaagse Londense skyline. De vorm refereert naar oude Egyptische gebouwen die uitnodigden om de hemel in te treden, maar vloekt een beetje met de gebouwen die er elders in de stad werden neergezet, en die er voor langere tijd zullen blijven, zoals de kunstcriticus van de Daily Telegraph fijntjes opmerkt in de video hieronder. Het ontwerp verhuist overigens naar Abu Dhabi, waar het in proportie zal verviervoudigen. Als je bedenkt dat de huidige constructie 30×40 meter behelst kan je niet anders dan benieuwd zijn naar wat er in Abu Dhabi zal te zien zijn.

De perceptie veranderen van wat we gewoon zijn te zien, is dat niet de missie van elke kunstenaar? Christo is er alleszins weer in geslaagd…

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op