De kunst van het onzichtbare… of onzichtbare kunst?

De Chinese kunstenaar Liu Bolin heeft wel een zeer aparte niche gevonden… Hij laat zichzelf nagenoeg letterlijk verdwijnen in de achtergrond. Er vallen redelijk wat filmpjes over zijn werk te bekijken op Youtube, onder meer zijn recente werk in Mexico. We haalden er deze TEDx speech uit, omdat hij daar redelijk expliciet de politieke redenen achter zijn kunst uitlegt. Voordien was hij behoorlijk schuw over zijn boodschap, hij had het over eenheid met de natuur, etc.

Maar in zijn TEDx speech geeft hij aan dat er meer achter schuilgaat, dat zijn kunst in zekere zin een aanklacht vormt voor het feit dat de mens monddood wordt gemaakt in het Chinese politieke regime, en dus in zekere zin betekenisloos wordt, onzichtbaar. In een land waarin de mogelijkheden tot protest eerder beperkt zijn, om het met een eufemisme te stellen, is dit een subtiele boodschap. En het resultaat is sowieso intrigerend en verrassend… Maar oordeel vooral zelf!

(sinds deze TEDx speech is de kunstenaar zelf overigens blijven vernieuwen op basis van hetzelfde concept, maar daarover later meer)

 

Krijg je er niet genoeg van? Bekijk dan hier enkel van zijn recente ‘interventies’ (of hoe moet men dit noemen…?)

bolinhitcartno1photograph2013

bolin-new-york_2172409k

bolin-invisible-man-11-super-169

bolin-hiding-in-venezuela-no-3-tropical-fruits-2013-conde-nast-traveller-22oct14-klein-sun-gallery-liu-bolin

bolin-hiding-in-france-meat-factory-galerie-paris-beijing-_large

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. please stay invisible or be original

    Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op