De Chinese oudheid op het podium, Interview met Shen Yun Performing Arts hoofddanser Jaling Chen

De voorbije tien jaar heeft Shen Yun Performing Arts de schoonheid van het traditionele China naar de internationale scène gebracht. Van New York tot Taipei, van Sydney tot Istanbul, heeft Shen Yun in meer dan 100 steden verspreid over 5 continenten opgetreden, vaak voor uitverkochte zalen.

Hoe heeft Shen Yun, dat begon als een kleine non-profit organisatie in New York, zulk een grote successen geboekt? Wat is haar geheim?

Om het antwoord te vinden, zaten we samen met hoofddanser Jaling Chen. Chen vervoegde Shen Yun in 2007. Ze is van Taiwanese oorsprong en was eindlaureaat in de Internationale Klassieke Chinese Danscompetitie 2014 van New Tang Dynasty Television. We spraken met haar kort voor de start van haar achtste wereldtour met het gezelschap.

V: Jullie optredens tonen vaak hemelse scènes en goddelijke wezens. Wat is de rol van deze spirituele traditie in Chinese cultuur?

JC: China was ooit gekend als “Het hemelse keizerrijk” en “Het land van het Goddelijke.” En de Chinese mythologie staat bol van verhalen over half-goddelijke wezens die met de mensen op Aarde samenleven.

Onder onze vroegste legendes vind je die over de reus Pangu die de sterfelijke wereld schiep door de hemel van de Aarde te scheiden en die over de godin Nüwa die de mensheid uit klei schiep. Andere legendes vertellen hoe goden de mensen overlevingstechnieken aanleerden zoals vuur maken en het bouwen van huizen.

Er wordt gezegd dat deze godheden een rijke cultuur van muziek, dans en andere kunsten hebben nagelaten. Je kan in feite zeggen dat we alle aspecten van traditionele Chinese cultuur aan goddelijke bemiddeling toeschrijven. Dit omvat Chinese taal, klederdracht, geneeskunde, architectuur, … De oude Chinezen geloofden dat ze leefden in een land geleid door het goddelijke. Ze hadden een levensstijl gecreëerd door het goddelijke.

V: Wordt dit geloof nog steeds gevolgd in China vandaag?

JC: Jammer genoeg niet. De Communistische Partij greep ongeveer 60 jaar geleden de macht, en vele dingen zijn verloren gegaan. De generaties die daarop volgden, en zelfs de Chinezen die buiten China leefden zoals mezelf – wij groeiden op zonder echte verbondenheid met ons erfgoed. Dat is heel jammer en het is ook de hoofdreden waarom Shen Yun werd opgericht. Onze missie is om China’s traditionele cultuur te doen herleven en die te delen met mensen over de hele wereld.

© Shen Yun

V: Wat betekent het om een cultuur te doen herleven?

JC: Ik denk dat het belangrijkste aspect van traditionele cultuur het morele kompas en de spirituele cultuur is. Alles in Shen Yun draait rond deze principes. Wanneer we optreden, willen we meer aan ons publiek geven dan kortstondige opwinding. We willen iets inspirerend met hen delen, de ziel van traditioneel China. En daarvoor is klassieke Chinese dans het perfecte medium.

V: Waarom is dit een gepaste kunstvorm?                                             

JC: Klassieke Chinese dans is een perfecte vertegenwoordiging van traditionele Chinese cultuur omdat er zovele aspecten van deze beschaving in verweven zitten. Het omvat traditionele esthetiek, etiquette en waarden die je in de dansen terugvindt – zaken zoals grootmoedigheid en bescheidenheid, de combinatie van innerlijke kracht en uiterlijke zachtheid en de idee van circulaire beweging en vloeiende continuïteit.

Klassieke Chinese dans werd van de ene dynastie op de andere overgedragen en vandaag is het één van de meest uitgebreide danssystemen in de wereld. Het is een ongelooflijk expressieve kunstvorm – het geeft ons de vrijheid om elk karakter of elke emotie te verkennen.

V: Hoe slaagt klassieke Chinese dans hierin?

JC: Het komt allemaal neer op wat we “houding” en “vorm” noemen. Vorm verwijst naar de honderden unieke bewegingen en poses. Ervaren dansers weten hoe ze elk deel van hun lichaam in perfecte harmonie kunnen bewegen – tot aan de richting van de blik en de beweging van de ademhaling toe. In dramatische dansnummers bevat klassieke Chinese dans ook unieke theatrale elementen.

Houding is tevens de ziel van de dansbeweging. Het is niet zo afgelijnd gedefinieerd maar des te belangrijker. Wanneer we dansen, is houding net zo zichtbaar als elke fysieke beweging aan de oppervlakte.

En klassieke Chinese dans heeft ook een uitgebreide waaier aan technieken zoals sprongen, draaibewegingen, buitelingen en moeilijke tuimelbewegingen. Deze dragen bij tot de expressieve kracht en ze verhogen het energie niveau op het podium. 

© Shen Yun

V: Zijn deze buitelingen verschillend van wat we zien in gymnastiek en acrobatie?

JC: In feite zijn vele van de buitelingen die we in andere kunstvormen zien oorspronkelijk afkomstig van klassieke Chinese dans. In de jaren ’70 namen Chinese gymnasten deze technieken over van klassieke Chinese dans en begonnen ze op te voeren op internationale competities. Het effect was verbluffend. Weldra namen ballet, gymnastiek, en verschillende kunstvormen en sporten deze bewegingen allen over.

We hebben echter verschillende vereisten voor ze en gebruiken ze anders. Wanneer we technieken in een dans opnemen, is het niet enkel met als doel om de techniek uit te voeren. Ze maken deel uit van de verhaallijn en helpen ons onze gevoelens te uiten.

V: Jullie treden over de hele wereld op. Hoe reageren verschillende mensen op de opvoering?

JC: Dat is de schoonheid van kunst en in het bijzonder klassieke Chinese dans – het is een universele taal. En ons artistiek team heeft daarbij nog fantastisch werk geleverd met de geanimeerde achtergronden, die je echt transporteren naar de locatie waar de scène zich afspeelt. En dan zijn er ook nog de tweetalige presentatoren die helpen om elke overblijvende kloof te overbruggen. Dus zelfs al brengt onze show de traditionele cultuur van China, is het nog steeds iets waar iedereen zich verbonden mee voelt.

V: Welke verhalen en legendes kunnen we van Shen Yun 2018 verwachten?

JC: Ieder jaar hebben we een volledig nieuwe vertoning. Maar we maken er graag een verrassing van. Je zal moeten komen kijken om het zelf te beleven!

 

Het optreden Shen Yun vindt plaats op 1 en 2 mei in het Concertgebouw Brugge, klik hier voor alle info.

Klik hier voor algemene information over de organisatie.

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op