Amber Vanluffelen, het jonge talent met een eigen kijk op de openbare ruimte

Het gaat hard voor de jonge kunstenares Amber Vanluffelen (°1991). In juni dit jaar studeerde ze af als bachelor in de beeldende kunsten aan de academie van Antwerpen, rond diezelfde tijd won ze de prijs van de Academie voor het beste in situ-werk. En een dik halfjaar eerder kwam het ontwerp dat ze instuurde voor de creatiewedstrijd voor jonge kunstenaars van de Middelheimpromotors als beste uit de bus.

Haar kunstwerk draaide rond onze drang naar afbakening van de openbare ruimte. Met Untitled 01/15 wilde ze naar eigen zeggen “een synergie bewerkstelligen tussen het Middelheimmuseum en de open publieke ruimte”. In de bestaande omheining van het park maakte Vanluffelen een opening van een meter breed en vanaf die opening liet ze een gang bouwen die 26 meter ver het park in liep en daar uitgaf op een cirkelvormig pleintje.

De hele gang en de rotonde werden afgebakend met hetzelfde materiaal als het reeds bestaande hekwerk. Door de publieke ruimte te laten binnendringen in het museum, creëerde Vanluffelen een tussenruimte met een aparte identiteit. Wie door de gang liep, bevond zich weliswaar op het grondgebied van het museum en was door het museum omringd, maar verloor nooit het contact met de “echte” publieke ruimte.

Uit dit werk blijkt Vanluffelens fascinatie voor de openbare ruimte en hoe we die beleven. Maar tussen Middelheim en het behalen van haar bachelordiploma zaten nog vijf maanden Erasmus in de Griekse hoofdstad Athene. Daar scherpte ze haar kunstvisie verder aan door plaatsen op hun historische en sociale context te onderzoeken en die context expliciet te maken met eenvoudige ingrepen en alledaagse voorwerpen.

Ze verzamelde handtekeningen van manifestanten, groef eeuwenoude potscherven op uit de Atheense ondergrond en filmde een dakloze die lag te slapen voor het standbeeld van een politiek-filosoof. Pas later, in haar atelier, groeide deze intuïtief verzamelde buit uit tot aparte kunstwerken, met een overduidelijke onderlinge band. Het resultaat daarvan, Ostraka genaamd, was in juli te bewonderen tijdens de kunstroute D.ART in Mechelen.

Meer over Ostraka lees je in deze blogpost.

vanluffelen

Author: David De Pooter

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X