‘Artist in residence’, D.D. Trans in Woning Van Wassenhove

‘Artist in residence’. Het blijft een intrigerend idee. Welke impact heeft een nieuwe leefomgeving op de inspiratie van een kunstenaar? Drijft het hem tot het verkennen van nieuwe paden? Tot het in vraag stellen van waar hij mee bezig is? Of vindt hij er juist een bevestiging van zijn werk?

Deze kunstenaarsresidenties zijn vaak bijzondere locaties. Vanuit hun historische betekenis, hun vroegere functie, of gewoon vanuit de eigenschappen zelf van het huis bieden ze een unieke gelegenheid voor een kunstenaar of schrijver om te bezinnen, te reflecteren, inspiratie op te doen. Dit geldt al zeker voor Woning Van Wassenhove in Sint Martens Latem, gebouwd door architect Juliaan Lampens en sinds 2015 onder het beheer van het Dhondt-Dheanens museum.

De minimalistische, bijna monastieke leefruimte waarin glas, beton en hout een intense dialoog voeren, de beperkte aantal ruimtes die zo zijn opgebouwd dat ze de suggestie van grootsheid wekken, en het permanente zicht op de bosrijke omgeving rond het huis, het zou zelfs niet-kunstenaars tot grotere gedachten wekken. Bekijk de video reportage van AVS onderaan om je ervan te vergewissen.

Afgelopen maand mochten journalist Sam Steverlynck en kunstenaar D.D.Trans er beurtelings hun gedachten aanscherpen. Sam benutte zijn tijd met het reflecteren over architectuur en woord, terwijl D.D.Trans met kleine, minimale ingrepen, interpuncties bijna, het huis van zijn eigen stempel voorzag. Aan inspiratie sowieso geen gebrek bij de kunstenaar, de interventies die hij er in bracht liggen dan ook in het verlengde van zijn eerdere werk. Het huis nodigde hem echter wel uit om na te denken over de exacte plek waar hij zijn interventies plaatste.

De huisregels verhinderen het om werken lang in het huis tentoon te stellen. Op het ogenblik dat we door de tijdelijke inwoners werden uitgenodigd voor een afscheidsdrink, waren de werken van D.D.Trans al opgeborgen. Wel heeft hij van elke interventie foto’s laten maken, die in samenwerking met Galerij Valerie Traan in een kleine cataloog werden gegoten en in beperkte oplage uitgegeven.

D.D.Trans is een kunstenaar die zich niet zomaar neerlegt bij een huis. Hij is tegendraads”, schrijft Herman Leenders in het voorwoord van de catalogus. “Hij ontregelt met een speels anarchisme kleine dagelijkse gebruiksvoorwerpen die op hun beurt de ruimte ontregelen waarin zij hangen, staan of liggen. Hij dwingt ons te kijken en altijd opnieuw te verhuizen uit de gewoonte”.

dd_trans_van_wassenhove-13

dd_trans_van_wassenhove-25

dd_trans_van_wassenhove-50

dd_trans_van_wassenhove-27

dd_trans_van_wassenhove-36

dd_trans_van_wassenhove-67

(Sam Steverlynck en D.D.Trans)

 

Woning Van Wassenhove is een residentie in beheer van het Museum Dhondt Dhaenens. Residenten worden geselecteerd op basis van een voorstel voor een ontwikkelingsgericht of reflectief onderzoeksproject. De residenties moeten een plek van dialoog en ontmoeting zijn, een manier om denkers en scheppers samen te brengen, te verbinden. Woning Van Wassenhove kan ook een plek zijn waar kunstenaars of kleine collectieven samen projecten uitwerken. Voorstellen voor residentie kunt u sturen naar info@museumdd.be.

Om een goed idee te krijgen van de residentie hierbij de reportage die AVS uitzond ter gelegenheid van de opening ervan:

 

In april houdt D.D.Trans een solotentoonstelling in galerij Valerie Traan, blijf ons volgen om op de hoogte te blijven!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X