Jong talent Pieter jan Martyn met overzichts-tentoonstelling in Duitsland

Het mag gerust een uitzondering worden genoemd. Een jonge Belgische kunstenaar die zoiets als een overzichtstentoonstelling krijgt aangeboden in een buitenlandse galerij. Het overkomt Pieter jan Martyn in december, bij de Duitse galerij Börgmann in Mönchengladbach.

In zekere zin mag dit nieuws niet verrassen. Pieter jan wordt reeds geruime tijd door de galerij vertegenwoordigd. Zijn werk heeft een aantal klanten van de galerij als diepte-verzamelaars weten te overtuigen.

En ook dit laatste mag niet verbazen. De esthetische en narratieve kwaliteiten van zijn werk vielen mij alvast meteen op. Niet dat de werken zich makkelijk laten lezen, daarvoor lijkt de afstand tussen het onderwerp en het effect van het werk net iets te groot. Een ‘spanningsveld’, heet dit dan. Benieuwd naar de oorsprong ervan ging ik op bezoek bij de kunstenaar zelf.

 

Een nieuwe esthetiek?

In het echt zie je het nog beter dan op foto’s, maar het lijkt erop dat Pieter jan een zeer eigenzinnige taal heeft ontwikkeld in zijn werk. Als grondlaag voor zijn schilderijen gebruikt Pieter jan een ‘nat in nat’ techniek in acrylverf. Heel kleur- en contrastrijk, en deels overgelaten aan de spelingen van het lot. Op deze basis werkt hij in tientallen, vaak weer afgeschuurde lagen houtskool en epoxy of latex, naar een homogeen monochroom resultaat. Een moeizaam en traag proces, waarvan de uitkomst niet steeds beheersbaar is.

De sfeer die hiermee bekomen wordt is op zijn zachtst gezegd gelaagd. Enerzijds wordt het oorspronkelijk beeld vertroebeld, als achter een grijsblauwe waas verborgen gehouden. Anderzijds sijpelen de felle kleuren van de grondlaag er met mondjesmaat doorheen. Hoewel verzwakt geven ze het bekomen beeld een intense straling mee, een mysterieuze warme gloed doorheen het mat geschuurde oppervlak. Heel speciaal.

Martyn_laura-the-world-from-above

Laura the world from above, 2015 © Pieter jan Martyn, courtesy Galerie Börgmann

 

Een nieuwe thematiek?

En dan zijn er de historische thema’s die Pieter jan Martyn in zijn werk opneemt. Zijn interesse hierin werd oorspronkelijk gewekt door het werk van Leni Riefenstahl. De theatrale taferelen, maar vooral de dubieuze aard ervan, wekten zijn nieuwsgierigheid: alles is geënsceneerd, alles is er op uit om de schijn hoog te houden, alles is kunstmatig.

Dit inspireerde Pieter Jan tot het ontwikkelen van reeksen rond historische thema’s. Het Neurenberg-proces, de aanslagen van de RAF, de dood van historische figuren (Schiele!), de brand van de Innovation in Brussel. In zijn schetsboek noteert hij feiten, gedachten, maar ook storyboards van de scènes die hij wil gebruiken in zijn werk.

martyn14

N01 Schiele, 2015 © Pieter jan Martyn, courtesy Galerie Börgmann

 

Dit verklaart de narratieve sterkte van zijn werk, al is ook bij Pieter jan niets wat het lijkt.

Zo bevinden jury en beklaagden zich op dezelfde bank in het Neurenberg proces. Of worden poses van bepaalde gebeurtenissen door vrouw en vrienden van Pieter jan nagespeeld om het juiste effect te bekomen.

Fictie of realiteit, waar ligt de grens?
Bestaat er wel een?

martyn10

N01 l’incendie de Bruxelles, 2015 © Pieter jan Martyn, courtesy Galerie Börgmann

 

De tentoonstelling in december

De tentoonstelling in december zal werk uit verschillende periodes van Pieter jan Martyn inhouden. Daarbovenop zal hij er enkele nieuwe werken tonen. Een beetje buiten zijn gewone doen, gezien er geen centraal thema is. Dat komt volgend jaar in een nieuwe reeks, waarvan we het thema nog niet zullen verklappen, maar het vormt alleszins een interessante uitdaging.

Intussen vormt de tentoonstelling in december een mooie opportuniteit om door de verhalen van Pieter Jan te flaneren en je te laten inpalmen door diens bedwelmende esthetiek! Mönchengladbach is per slot van rekening niet zo ver weg!

 

De tentoonstelling ‘Unknown Legend’ van Pieter jan Martyn loopt van 9 tot 30 december bij galerij Börgmann in Mönchengladbach.

Het werk van Pieter jan Martyn kan je volgen op zijn Facebook pagina

martyn11

S01 apocalyptic skyline over Brussels, 2015 © Pieter jan Martyn, courtesy Galerie Börgmann

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op