‘Christina’, een intieme kijk op het leven… Ontdek de nieuwe reeks van Hans Vandekerckhove

Ik kon deze week een bezoekje brengen in het atelier van Hans Vandekerckhove, die net zijn nieuwste reeks had afgewerkt. Twaalf portretten van zijn vrouw Christina, intimistische sfeerbeelden van een vrouw gevat in haar ingetogen mijmering. Bij de aanvang van dit project wist Hans niet of het hem ging lukken. Het is de eerste keer dat hij zich aan een zuiver figuratieve oefening waagt, dat hij een persoon zo prominent als onderwerp gebruikt. Zijn landschappen en gebouwen zijn steeds reflecties van zijn eigen leefwereld, zeer persoonlijke uitingen van zijn privédomein. Dat hij voor de nieuwe reeks zijn vrouw als uitgangspunt kiest wijst op een nog diepere ontginning van dit gegeven. Intiemer kan haast niet, gezien hij hier niet alleen zijn eigen gevoelsgoed projecteert, maar ook dat van Christina en, op een complexe maar speelse manier, hun onderlinge relatie.

Dit gevoel wordt versterkt door de setting in dewelke Christina verschijnt, constructies die bestaan uit losweg gekozen voorwerpen, interieurs en omgevingen, evenveel herinneringen aan hun persoonlijke en gemeenschappelijke intieme leven. Vreemd genoeg brengt dit zorgvuldig uit verschillende bestanddelen opbouwen van de compositie het geheel tot een nagenoeg abstract niveau. Dit wordt versterkt door het formaat dat Hans verkoos voor de reeks, het vierkant, een manier om het perfecte evenwicht te bewaren tussen losstaande componenten. In het vierkant is niets overbodig, is alles in balans.

Balans…

Op de doeken is Christina alleen, maar niet eenzaam. Ze kijkt niet blij, maar is evenmin droef. Ze lijkt in een perfect serene staat te vertoeven. Eén met haar gedachten. Een staat van mentale gewichtloosheid. De schilder oordeelt niet, hij observeert zonder zich te engageren. Hoewel hij betrokken is houdt hij een zekere afstand tot het tafereel. Zijn rusteloze geest vindt rust in het werk. Hijzelf noemt het ‘belangeloos aanschouwen’. Belangeloos, maar zeker niet gevoelloos. Uit het werk sijpelt een serene, nagenoeg transcendentale liefde, niet enkel voor het subject, maar voor het leven zèlf. In zekere zin is elk werk zelfs een -weliswaar ingetogen- bejubeling van het leven, in al haar intense eenvoud.

De kijker kan, net als de kunstenaar, niet anders dan belangeloos aanschouwen. Ook de kijker vindt rust in het werk…

Krachtig.

(alle beelden © Hans Vandekerckhove)

christina_150x150

christina1_200x200

christina6_200x200

img_3521_edited

img_3523_edited

 

The Christina Paintings zijn van 21 oktober tot 2 december te zien bij NK Gallery, Museumstraat 35 te Antwerpen  www.nkgallery.be De vvernissage vindt plats op zaterdag 21 oktober vanaf 17u, met om 17:30 een performance van Christophe Vekeman.

Naar aanleiding van de nieuwe reeks komt er tevens een luxueus uitgegeven boek uit, een box waarin elk schilderij op een losstaand blad werd uitgeprint. De oplage is beperkt tot 100, en elk boek is gesigneerd door de kunstenaar. Een kunstwerkje op zich… Klik hier voor alle info en voor de voorintekening (tot 20 oktober)

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X