De drippings van Pollock verdergezet… ontdek het werk van Denis De Gloire

Zijn historische kunststromingen gedoemd om in de vergetelheid terecht te komen? Het revolutionaire karakter van pakweg het impressionisme of het kubisme is toch al lang uitgespeeld, of niet? De vraag stellen is ze beantwoorden. En het antwoord luidt: lang niet. Zelfs binnen een bepaalde kunststroming kan nog vernieuwd worden.

Al zeker wanneer het de betrachting is om bepaalde artistieke methodes te bestendigen, in plaats van te kopiëren. Een traditie, een artistieke stroming te eren, zonder erin te verzanden. Het met nieuwe impulsen en inzichten te bevruchten.

Dat is wat Denis De Gloire met zijn drippings doet. Zijn werk is duidelijk gebaseerd op dat van Jackson Pollock in de laatste jaren van zijn leven. Een eerbetoon is het, zeker, maar ook een verderzetting van deze methode. Denis’ vertrekpunt is hoe Jackson Pollock’s werk geëvolueerd zou zijn mocht hij langer geleefd hebben. De draad weer oppikken waar Jackson hem heeft achtergelaten. Het is een gedurfd uitgangspunt, gezien je rekening moet houden met de mogelijke nieuwe richtingen die hij had kunnen inslaan. Het is een gedachte-oefening die De Gloire op basis van zowel een rijk inlevingsvermogen als intensieve studie aanvangt, en waarvoor hij overigens internationaal erkenning oogst. “Denis de Gloire slaagt er in de term en de gedachte ‘action painting’ een frisse en verbazingwekkende hedendaagse allure te verlenen”, aldus Stephanie Grilli, kunstcritica onder meer voor New York Times.

 

Ze mogen er dan nog op geïnspireerd zijn, de drippings van De Gloire zijn verre van Pollocks. Daarvoor oogt het kleurpalet te rijk, is de verfkwaliteit te hoog, is de grondlaag te present en bezitten ze menige extra, vaak geheime dimensies. Ze dragen onmiskenbaar de stempel van een Denis De Gloire.

Het resultaat, al zeker in de grotere, monumentale composities, bezit de eigenschap om de kijker in het werk te zuigen. Je raakt als aanschouwer snel verdwaald in de meanderen van kleurvlakken, verflagen en richtingloze lijnen. De werken lijken spontaan te zijn ontstaan, vanuit een oncontroleerbare uitbarsting van emoties. Niettemin vergen ze een zorgvuldige planning, een voorafgaand opzet van compositie en kleur dat evengoed kan mislukken. Ook in deze stijl is het resultaat hoogst onzeker. Waar de grens precies ligt tussen het slagen en falen zal de kunstenaar niet kunnen vertellen, het is kwestie van gevoel, van symbiose. “Ik weet perfect waar ik naartoe wil”, aldus Denis.

 

Dat het opzet kan mislukken is zeker. Het boek dat onlangs over het werk van De Gloire werk is verschenen draagt er het fysieke bewijs van: de kaft werd vervaardigd uit deze mislukte canvassen. Mislukt? Het exemplaar dat ik voor mij liggen heb lijkt me geenszins een mislukking. Beslissingen van kunstenaars zijn vaak ondoorgrondelijk. Maar het idee om canvas te gebruiken als hoes voor zijn boek heeft alvast een mooie gelegenheid om fysiek het werk van De Gloire te ontdekken, om de gelaagdheid ervan op de tast te verkennen.

De drippings zijn het resultaat van een intens proces, en het aanschouwen ervan is zeker een even intense belevenis. Het is een wisselwerking die fascineert, een woordeloos gesprek dat nooit uitgesproken raakt, gezien er nergens een begin-of eindpunt lijkt te bestaan.

Een traditie, net als een stijl, hoeft niet te stoppen bij de dood van de generatie die het in gang zette. Denis De Gloire toont alvast dat de geest van Jackson Pollock niet enkel voortleeft, maar uitdijt.

 

Van 22 maart tot 3 juni heb je een unieke gelegenheid om de kunst van Denis De Gloire op een bijzondere manier te ontdekken. Hij exposeert er recent werk in zowel het Ibis Styles Hotel en n restaurant De Krone. Met een kunstarrangement kan je voor twee personen luxueus logeren en uitgebreid eten temidden van de kunstwerken van Denis De Gloire. Bel het Ibis Styles hotel op 058 62 20 00 voor meer info en reservaties!

De vernissage vindt plaats op 22 maart (Ibis Style) en 23 maart (De Krone) in aanwezigheid van de kunstenaar.

 

Het atelier van Denis De Gloire, foto: TheArtCouch

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X