Een kijkje in het atelier van… Nico Vaerewijck

Onlangs bracht ik een bezoek aan het atelier van Nico Vaerewijck. Het atelier zelf bevindt zich op de zolder van zijn woning, al benadrukt hij dat een belangrijk deel van zijn werkzaamheden achter de PC plaats heeft, waar hij onaflatend doorheen de massa materiaal die onze hedendaagse beeldcultuur oplevert ploegt, op zoek naar het ene beeld dat hem verrast, de filmstill die zijn inspiratie aanwakkert. De beelden die hij daaruit haalt zal hij vervormen, uitvergroten, naar zijn hand zetten, vooraleer ze aan het doek toe te vertrouwen.

Het voordeel van dit proces is dat hij deze activiteiten in de huiskamer kan uitvoeren, voordat hij zich s ‘nachts terugtrekt op de zolder om in het aanschijn van een overvloed aan TL licht en begeleid met muziek van Cat Power of John Zorn om in een meditatieve toestand te geraken en de stilte van de nacht te doorbreken, zich over te laten aan zijn artistieke praktijk.

Het heeft iets romantisch toch, de kunstenaar die zich op zolder terugtrekt om in de eenzame luwte van de nacht de confrontatie aan te gaan met zijn creatieve impulsen.

Door de vervorming van het perspectief en de verdoezeling van de oorspronkelijke beelden die zijn werk kenmerkt, heeft Nico echter wat ruimte nodig terwijl hij aan het werk is, enige recul om de evolutie op het doek in te schatten. Zijn in vergelijking ruime zolder is in de loop der jaren echter goed vol geraakt met oude en nieuwe werken, doeken die op afwerking wachten, massa’s prints en vodden. Plaatsgebrek, en ziekte aan dewelke nog meer kunstenaars lijden…

Kijk even mee:

a1img_4388

a3img_4394

a4img_4102

aimg_4373

aimg_4382

aimg_4383

aimg_4389

aimg_4390

aimg_4391


Vanaf 25 november zal Nico Vaerewijck samen met Sigrid Tanghe te zien zijn bij 10a Gallery in Otegem, klik hier voor alle info.Klik hier voor alle artikels over kunstenaarsateliers!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X