Een kijkje in het atelier van… Sofie Muller

Er zijn weinig plekken die zo tot de verbeelding spreekt dan het atelier van een kunstenaar. De plek waar zoveel creativiteit is ontsproten, zoveel innovatieve inzichten, zoveel durf en lef, maar ook zoveel frustraties, mislukkingen en gevechten met technische of logische beperkingen, kortom: het atelier als getuige van zoveel tegenstrijdige emoties.

Maar hoe verhoudt dit atelier zich tot de kunstenaar zelf, of tot de kunst die hij of zij maakt? Het atelier van Sofie Muller toont alvast dat er een relatie is, een symbiose zelfs. De artieste, die onaflatend experimenteert met het veruitwendigen van het menselijke leed, vond in het herenhuis van de architect Jean-Baptiste Bethune in Gent alvast een bijzondere plek om haar denkwereld vorm te geven.

In het gebouw in de achtertuin betrekt ze twee verdiepingen. De gelijkvloers benut ze voor haar beeldhouwkunst. Een werkplek waarin ze lang de aangeleverde brokken albast aanschouwt om er sporen van menselijkheid in te vinden, voordat ze er mee aan de slag gaat. Op de grond een hoopje stenen, onbruikbaar. Sofie is veeleisend in de materialen die ze gebruikt. De textuur en densiteit van het materiaal zijn van vitaal belang in het onthullen van het mentale leed van de mens.

De bovenverdieping biedt dan weer ruimte voor het zuivere denkwerk. Omringd door honderden voorwerpen allerhande –een verzamelwoede die zich elders in het huis voortzet- experimenteert ze er met tekenen en installaties. Chemische proefbuizen, medische werktuigen, de kunstenares schuimt graag de rommelmarkten af op zoek naar de meest bizarre voorwerpen. Een waar rariteitenkabinet. De voorwerpen voeden haar continu, bieden nieuwe associaties tussen voorwerp en mens, nieuwe inzichten die leven inblazen in de voordien amorfe materialen.

Op de grond een installatie met tekeningen en voorwerpen. Onaf. Het is puzzelen, berekenen, twijfelen. Niet zeker of het ergens toe leidt.

Sofie Muller kende eerder al een aantal cruciale wendingen in haar werk, hoewel ze trouw blijft aan haar centrale thema. In deze ruimte krijgt de volgende wending langzaam vorm. Een pril stadium, het kan nog alle richtingen uit.

Elders in het pand staan haar werken in alle stilte te mijmeren over hun betekenis. Eenmaal uit de verhitte scheppingsruimte getrokken genieten ze van een bijna sacrale rust.

Het atelier van een kunstenaar… het blijft een magische plek…

atelier_img_1159

atelier_img_1169-1

atelier_img_1112

atelier_img_1505

atelier_img_1506

atelier_img_1507

atelier_img_1509

 

Sofie Muller’s werk is nog tot 26 november te zien op de biënnale van Venetië in het Exhibition Palazzo Fortuny. Vanaf 9 november neemt ze deel aan een duotentoonstelling “Rethink duality” samen met Evelyn Loschy bij Galerie Michaela Stock in Wenen (klik hier voor alle info).

Van 17 november tot 25 februari zal ze ook te zien zijn in de groepstentoonstelling “Ecce Homo: Behold the man” georganiseerd door galerij Geukens & De Vil, klik hier voor alle info.

 


Klik hier voor alle artikels over kunstenaarsateliers!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

2 Comments

  1. Haar werk blijft ongelooflijk fascinerend. Mooi

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X