Een kijkje in het schetsboek van… Karien Deroo

Is er iets enigmatischer dan het schetsboek van een kunstenaar?… De plaats waar wordt geëxperimenteerd met nieuwe ideeën, waar nieuwe wendingen in een nog onzekere plooi vallen, waar prille kiemen van een mogelijk meesterwerk wortel schieten in een nog onvruchtbare grond?

Maar hoe zit het werkelijk? Welke band smeedt de kunstenaar met zijn schetsboek? Laat hij ruimte voor fouten, mislukkingen, of probeert hij zo scherp mogelijk het finale resultaat te benaderen? Nieuwsgierig als we zijn, gaat TheArtCouch de komende maanden op onderzoek uit.

Deze week mochten we een kijkje nemen in de schetsboeken van Karien Deroo. Karien gebruikt de laatste jaren haar schetsboeken uitsluitend om met kleuren en kleurcombinaties te experimenteren, waarbij ze meticuleus notities en aanwijzingen noteert. Maar bij een recente herschikking van haar atelier vond ze echter heel wat oudere schetsboeken en losse vellen terug. Ze tonen alvast goed de evolutie weer die Karien doorheen de jaren in haar werk heeft gekend, van het zuiver figuratieve tot haar huidige zoektocht naar de grenzen van expressie en abstractie in haar portretten en landschappen… In haar vroegere tekeningen liet ze zich inspireren door dieren, reizen en uitstapjes in Frankrijk. Later lijkt haar oefenwerk een rechtstreekser verband te hebben met haar finale werk, tot ze zich zeker genoeg vond van haar meesterschap en onmiddellijk op het doek begon te werken. Geniet even mee!

(voor wie haar nieuwste werken wil zien: op uitnodiging van Kris Pieters van Victors Design Agency zal Karien’s werk in 2017 op het Belgium Art and Design, kortom BAD te zien zijn in februari. Blijf ons volgen om er meer over te weten!)

 

20170105_131118

20170105_131203

20170105_131516

20170105_131856

20170105_132327

20170105_132608

model-i-jpg model-ii-jpg

greens-for-landscape

testen-voor-groen-met-prussian-blueochreburnt-sienna`` palet-1

ochre-sienna-blue

 

Karien’s werk kan je volgen op haar website, klik hier!

Lees ook ons vorige artikel over Karien Deroo waarin we dieper ingaan op haar huidige werk!

Vorige schetsboeken gemist? Klik hier om ze te zien!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Bijzonder mooi werk !

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X