Een mooie reportage om het leven en werk van Jacqueline De Mesmaeker beter te begrijpen

Het Museumcultuur Strombeek/Gent gaat dit jaar meer aandacht bieden aan “straffe vrouwelijke kunstenaars in wiens werk een bijzondere radicaliteit schuilt”. Het belooft een interessante ontdekkingsreis te worden. Ze beginnen er alleszins straf, met een tentoonstelling rond werk van de intussen 91 jarige Jacqueline De Mesmaeker.

In de tentoonstelling wordt de video-installatie Les Oiseaux van Jacqueline Mesmaeker voor het eerst in meer dan 35 jaar in zijn originele proporties getoond en slechts enkele zeldzame keren publiek te zien was.

“Het licht van de projectoren die in de ruimte staan opgesteld, wordt opgevangen door transparante, natuurzijden scrims.  Vogels in volle vlucht verspreiden en vermengen zich in de ruimte. Ze glijden door de doeken naar elkaar toe en van elkaar weg. Een immersieve ervaring waarbij realiteit en illusie met elkaar versmelten” aldus Luk Lambrecht van het museum. In een aparte ruimte wordt een ensemble werken op papier getoond, waaronder de aquarellenreeks Mer uit 1978, die sinds kort (gedeeltelijk) deel uitmaakt van de collectie van de Vlaamse Gemeenschap.

“Haar werk is ongrijpbaar, zoals zand dat tussen de vingers glijdt. Het nestelt zich in onze geest en laat ons niet los. Nochtans bleef zij het grootste deel van haar carrière in de schaduw werken”, aldus Luk Lambrecht

Het ontdekken waard dus. Begin vorig jaar besteedde La Verrière in Brussel ook al aandacht aan deze intrigerende en boeiende kunstenares. Naar aanleiding hiervan maakten ze deze mooie reportage van de kunstenares. Voor mocht je haar nog niet kennen en je willen voorbereiden op de expo in Strombeek:


De tentoonstelling JACQUELINE MESMAEKER: ENKEL ZICHT NAAR ZEE, NAAR WEST loopt nog tot 4 maart in Museumcultuur Strombeek/Gent. Klik hier voor alle info.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X