Een vleugje nostalgie… Panamarenko in het MuHKA in 2014

Wie het heeft bezocht zal het nog niet vergeten zijn, misschien zelfs deze die er niet waren. Van oktober 2014 tot april 2015 liep in het MuHKA de retrospectieve tentoonstelling van Panamarenko, toepasselijk Panamarenko Universum genaamd.

Het was niet zijn eerste retrospectieve, tien jaar voorheen viel deze eer hem reeds te beurt in het KMSK in Brussel. Ergens bekruipt mij de vraag hoeveel retrospectieven een kunstenaar bij leven maximaal kan hebben, en of er hier ergens ter wereld een record van gevestigd is. Maar bon, dat ligt wellicht aan mijn analytische inclinatie.

De mooie reportage die Arttube ervan maakte brengt niet enkel nostalgische gevoelens naar de tentoonstelling, maar biedt tevens een interessante inkijk in de opbouw ervan en, hoofdzakelijk misschien, in hoe de tentoonstelling werd ingericht, met aandacht voor zowel de grote thema’s in Panamarenko’s oeuvre als voor de chronologische verslaggeving ervan. Een puzzelstukje zou ik zo denken. Hij was zelf alleszins verrast dat zijn oeuvre nog op een -zelfs voor hem- verrassende manier kun worden gepresenteerd. Op zich een hele prestatie.

Heb je het gemist toen, en wil je er toch een herinnering aan opdoen? Of was je er, en wil je je herinnering eraan even opfrissen? Geniet dan even mee van deze boeiende reportage:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

2 Comments

 1. Een mooie reportage. De stukken worden zo zorgvuldig uitgepakt met veel respect. Knap

  Post a Reply
 2. Toen gemist en nu heb ik er weer spijt van.

  Zijn werken, zijn gedachtengang, zijn humor, zijn eerlijkheid typeren de begeesterde Panamarenko !

  Prachtige herinneringen !
  Bedankt

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X