Gerrit Matthijnssens, de schoonheid van vergankelijkheid.

Schoonheid en vergankelijkheid. Is het schone van nature vergankelijk, of is wat vergankelijk is intrinsiek ook schoon? Feit is dat beide onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, hoewel het ene subjectief is en het andere een objectief feit lijkt. Het vergt een filosoof of een kunstenaar om een relatie te zien tussen deze concepten, om het onderscheid ertussen weg te denken.

Dit is alleszins de fundamentele betrachting van Gerrit Matthijnssens. Toeval speelt wel vaker een rol in de richting die een kunstenaar inslaat. Gerrit’s eerste opdracht aan de academie van Deinze betrof een werk op basis van een correspondentie met een bewoonster van een zorgcentrum. Vergankelijkheid. Mix dit met zijn opleiding in klassieke mythologie en zijn bezoek een de tempels van Angkor. Schoonheid. Voeg hieraan toe een drang om het innerlijke, of de innerlijke drang zèlf naar boven te brengen. Het vormt het recept voor de werken van Gerrit.

Het spel tussen schoonheid en vergankelijkheid zie je op het eerste oog. De koperslag die hij in zijn tekeningen verwerkt evolueert met de tijd, het verkleurt met de jaren. Het kwijnt weg, zonder in essentie te vergaan. Tegelijk blinkt het als het zeldzaamste metaal. Alsof, inderdaad, vergankelijkheid mooi is. Alsof alles wat voorbijgaat een zweem van eindeloosheid in zich draagt. De koperslag evolueert, maar verdwijnt nooit.

En dit dient slechts tot bovenlaag. Op de achtergrond vind je visies van ingebeelde werelden. Half mythologisch, half verwijzend naar wat we voor realiteit aannemen. Complexe, surrealistische visioenen, tunnels tussen compleet verschillende bewustzijnsvormen. Naar eigen zeggen wil Gerrit de kijker doen nadenken, hij wil de kijker uitnodigen om dieper in het eigen onderbewustzijn te graven. Wie de tijd neemt om zijn werk te absorberen zal dit echter automatisch gaan doen…

ontdek even mee:

© Gerrit Matthijnssens

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X