God en de mensheid in het werk van Rob Buelens

Onlangs zag ik bij een kunstverzamelaar een werk van Rob Buelens. Een fragiel ogende houten constructie, schijnbaar gemaakt door minimensjes met als doel om een soort –voor hen gigantische- beker boven hun hoofd om te keren. Ik heb er niet lang genoeg naar kunnen kijken om alle details in me op te nemen, maar herinner me wel hoe fris, complex en enigmatisch het geheel als indruk achterliet.

Helemaal anders dan het werk dat hij maakt ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog, waar ik eerder reeds over berichtte.

Een kijkje op de website van Rob brengt me tot nog meer verrassingen. Het werk bij de collectioneur maakt deel uit van een serie waarin allerhande complexe mechanismes zijn gebouwd om schijnbaar alledaagse handelingen mee uit te voeren. Het lijkt absurd dat de minimensjes op zo’n gigantische schaal deze handelingen, die voor ons, de kijker, immers de evidentie zelve zijn, zelfs maar te willen uitvoeren. De taak lijkt ronduit onmogelijk, zo blijkt onder meer uit het feit dat hij sommige werken uit de reeks Sissyphus heeft genoemd.

De complexe structuren lijken er des te absurder door.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rob Buelens, Sissyphus sugar 8

Maar schijn bedriegt, of in dit geval een opporvlakkige blik. Rob’s punt is om de kijker te tonen tot welke grootse verwezenlijkingen de mens in staat is wanneer hij samenwerkt. “The fruits of our labour might be not that important, or even noticeable after all, but in a group we can accomplish great deeds. What is shown in this works, is wonder or even admiration for human ingenuity, and respect for the unyielding will that produced what we literally look up to”. De som is groter dan de deeleenheden. Geen onbelangrijke boodschap in deze tijden.

Het ontzag voor het menselijke –zij het gecombineerde- genie sorteert nog een dubbel effect. De toeschouwer neemt een bijna goddelijke positie wanneer hij de verwezenlijkingen van de minimensjes vanuit de hoogte aanschouwt. Maar daarmee lijkt het of god zelf ontzag heeft voor zijn eigen creatie, de mens. Wat zou betekenen dat die los van zijn wil evolueert, als autonome eenheid. Of als experiment…

Werk om lang bij te mijmeren alleszins, en waarin voortdurend nieuwe ontdekkingen te doen zijn.

Alvast een kunstenaar om te volgen.

buelens3

Rob Buelens, I prefer mine black

buelens1

Rob Buelens, The day we met a God

buelens-4

Rob Buelens, We need to talk

Ontdek meer werk van Rob op zijn website, en blijf ons volgen om te weten waar hij in de toekomst tentoonstelt!


Lees ook:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X