Het kunst-laboratorium van Dirk Van Severen

van-severen_bookIn afwachting van een ontmoeting duik ik in het boek dat kunstduizendpoot Dirk Van Severen in 2012 uitgaf ‘Art Laboratorium’. Een heerlijk verrassend overzicht van waar deze mysterieuze kunstenaar toe in staat is.

Wie zoals ik graag online opzoekwerk verricht alvorens over een kunstenaar te schrijven, of hem te ontdekken, zal in het geval van Dirk van een behoorlijk kale reis terug komen. Het is alsof de kunstenaar alle aanwezigheid op het virtuele deel van deze wereld mijdt als de pest. Laat staan alle (of enige) publiciteit rond zijn werk. Hier en daar wat vermeldingen. Verwijzingen naar tentoonstellingen doorheen de jaren. Geen of weinig teksten van of over hem. Een mysterie.

Voor hints naar het denkproces achter de kunst van Dirk zal men zich dus moeten toeleggen op de werken zelf, of, zoals ik, tot het boek dat ik in handen heb. Het biedt een poort tot een bijzondere, nagenoeg parallelle wereld.

Wie lineair denkt zal bij het doorbladeren van het boek snel verloren lopen. Wie lateraal denkt ook, maar die zal andere paden bewandelen. Die zal van kruispunt tot kruispunt de weg verliezen en terugvinden, talrijke referenties ontdekken en weer verliezen, van totale zinsverbijstering naar ultieme verlichting navigeren. Wie zich onbevangen laat gaan zal van de donkerste achterkamers van de ziel worden begeleid naar de lichtere gangen van het naïeve, taboeloze verlangen. Hoe duister deze verlangens ook kunnen zijn, ze zijn lichter omdat ze bevrijden, eenmaal uitgesproken, eenmaal expliciet geuit.

Dirk schildert met bloed, koffie, lippenstift als materiaal, gebruikt vingers en penis als penseel, neemt champagnebaden waarin hij enkele pagina’s later zelfmoord pleegt, markeert zijn kunstspinsels met slimme of grappige taglines (‘De ku(n)st is veilig’; ‘Chinese foot painted with Chinese food’), lacht alles in het gezicht dat heilig zou kunnen zijn voor anderen (denk ik), zelfs met Belgische chocolade (hij durft!).

 

van-severen2

 

Bij elk werk kan ik wel tientallen mogelijke referenties opnoemen, bij elk werk tien verschillende. Dirk’s werk is in die zin allesomvattend. Niet dat hij kopieert, elk werk is authentiek. Stuk voor stuk lijken het explosies van opkomende gedachten en driften. Snel -maar niet noodzakelijk impulsief- aan om het even welk canvas toevertrouwd.

Ook in het boek is er weinig duiding, hoewel het werk dat erin voorkomt van nature narratief is, zowel in woord als in beeld. Kunst hoeft geen betoog, dat weet ik. Maar bij zoveel mysterie zou je bijna smeken om wat meer achtergrond. Iets meer duiding.

 

Misschien ook niet. Mysterie mag op zichzelf bestaan…

Maar meer daarover na mijn ontmoeting met de man, dus blijf ons volgen!

Wie het boek wil bemachtigen kan dat nog (slechts 15 exemplaren beschikbaar) voor 25,-€ + verzendkosten. Neem contact op met Chantal Verheye.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X