Het nieuwe project van Bart Ramakers ‘Devine Comedy’ herziet religieuze en mythologische thema’s

Ik schreef in de vorige post reeds over de ‘making of’ van Bart Ramakers’ nieuwe reeks, ‘Devine Comedy’, maar nog niet over de reeks zelf.

Ditmaal zet fotografische meesterverteller Bart Ramakers het Nieuwe Testament naar zijn hand. Hij speelt met vertrouwde mythologische en religieuze themas om een nieuwe heilsboodschap te brengen voor deze geglobaliseerde wereld. Zijn hemel (en vooral hel) worden bevolkt door een kleurrijk multicultureel pantheon van goden, afkomstig van de berg Olympos, de Egyptische Delta, het Noorse Asgaard, India en China. Er wordt gevochten, geminnekoosd, gedronken, gespeeld en gezongen dat het een lieve lust is, terwijl Jezus en Mephisto een spannende strijd om de macht voeren. Bestaan het absolute goed en kwaad? En zo ja, kan het kwade de wereld redden?

ramakers1

Bart Ramakers’ Divine Comedy is een lust voor het oog in acht taferelen. Zoals vanouds verwent hij ons met een uitgekiende belichting, schilderachtige kleuren, complexe composities en talrijke verwijzingen naar parels uit de kunstgeschiedenis, maar vooral: nooit tevoren kon je zo’n spannend verhaal op zoveel betekenisniveau’s ontcijferen.

Professor Maximiliaan Martens (Departement Kunstgeschiedenis, UGent), de specialist in het Lam Gods, ziet parallellen met de Bourgondische Blijde Intredes, waarin klassieke en religieuze thema’s naar de politieke actualiteit werden gekneed. “Iedereen herkent de taferelen, maar ziet ook de nieuwe betekenissen die gegenereerd worden. Zo ook gebruikt Bart thema’s uit allerlei religies en klassieke mythen, uit kunstwerken ook, om ze te combineren en nieuwe verhaallijnen te ontwikkelen. Jezus is een vrouw! Dat zet de mensen aan het denken, de toeschouwer wordt eigenlijk verplicht om zich af te vragen wat er aan de hand is.”

ramakers2

Het hele project kan je overigens helpen financieren met het crowdfunding-initiatief dat Bart gelanceerd heeft. Door zijn eerdere boeken, de kalender van ‘Devine Comedy’ of, voor èchte verzamelaars, gesigneerde diasecs van de laatste reeks aan te kopen help je alvast de succesvolle afwikkeling van dit project, en heb je er een mooi kunstobject bij! Klik hier voor alle info!

De volledige reeks kan je overigens bekijken op de website van Bart Ramakers, al is het uiteraard beter om vanaf 8 oktober zelf te gaan kijken in Brugge!

Ramakers_AfficheExpoLR

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X