Het nieuws als inspiratiebron voor kunst, interessant werk van Pascale Van Eycken

Het valt ons op uit de gesprekken die we met kunstenaars voeren hoeveel van hen met de actualiteit bezig zijn. Hun werken vormen een reactie op gebeurtenissen, soms kaarten ze die gewoon aan, maar even vaak verwerken ze het nieuws op een of andere manier in het werk zelf.

Nieuwsberichten en dagdagelijkse gebeurtenissen vormen ook voor grafische kunstenares Pascale Van Eycken een dankbaar uitgangspunt. Zo kunnen krantenkoppen die indruk op haar maakten verworden tot speelse, abstracte composities. Van de oorspronkelijke titel van het nieuws zal je overigens veelal weinig merken, voor Pascale is het meer een reden om een spel aan te vangen met woord en beeld, met betekenis en grafische abstractie. Het verbaast ons dan ook niet dat Pascale in ons gesprek onder meer verwijst naar Pierre Alechinsky’s ‘Central Park’ en naar de Cobra beweging.

Actualiteit is overigens een ruim begrip. Ook sterk uitvergrote vakantiefoto’s of pagina’s uit haar schetsboek kunnen aanleiding geven tot een serie werken. Maar hoe zwaar, licht of persoonlijk het uitgangspunt mag zijn, het leidt steevast tot een prettig, speels en kleurrijk resultaat.

Achter het werk van Pascale schuilt dus een grote nieuwsgierigheid. Dat zie je bijvoorbeeld in de reeks ‘silhouetten’, waarin Pascale het sociale weefsel, de onuitputtelijke diversiteit van sociale interacties lijkt te onderzoeken. Het oorspronkelijke idee heeft tot een geheel eigen universum aan variaties (‘avatars’, noemt Pascale ze) geleid.

Het nieuws als inspiratiebron voor een speelse, kleurrijke esthetiek. Het is eens wat nieuws.

VanEycken1

© Pascale Van Eycken

Vaneycken2

© Pascale Van Eycken

Vaneycken3

© Pascale Van Eycken

Vaneycken4

© Pascale Van Eycken

Vaneycken5

© Pascale Van Eycken

 

Het is even wachten op de volgende tentoonstelling van Pascale, dat pas in oktober plaats vindt in het weekend van 9 & 10 oktober in La Chartreuse in Erps-Kwerps. Maar intussen kan je meer van haar werk bekijken op haar website www.atelierp.be, Misschien vind je haar werk ergens op een muur in jouw omgeving, het is namelijk haar grote droom om eens een muurschildering te maken!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op