Vorm geven aan een onbestemd verlangen. Over de persoonlijke, universele zoektocht van Jan Dheedene

Niets om alles, heet de nieuwste tentoonstelling van Jan Dheedene. Het geeft goed de dichotomie aan die de essentie van zijn werk vormt: een leegte die hij dan eens tracht te verwerven, dan weer te vullen. De “demonen bezweren” door op zoek te gaan naar een spirituele essentie, een zuivere plek waar “tijd en ruimte verdampen”. Dit kan op verschillende manieren, uiteraard, maar voor Jan bestaat er maar één: kunst maken. Het is een noodzakelijkheid, een dwingende noodwendigheid, zonder dewelke hij zich in zichzelf zou verliezen, gevoelsmatig zou imploderen.

Om tot evenwicht te komen hebben de zwaarmoedige interne stromingen echter een lichtere tegenpool nodig. Die vindt Jan in zijn contact met de natuur, waar een groot deel van zijn leefwereld in plaats vindt. In de natuur “wordt het heel stil en borrelen er allerlei authentieke gewaarwordingen naar boven die me helpen te komen tot mijn beeldtaal”, aldus Jan, “mijn schilderijen en sculpturen zijn een emotionele vertaling van mijn nieuwsgierigheid voor het essentiële. Ik hak hout, teel groenten en zorg voor dieren. Het zijn intensieve handelingen die alle zintuigen raken.”

De al te menselijke duistere inborst die in contact komt met de ongerepte oorspronkelijkheid van de natuur, complexiteit in contrast met het voor de hand liggende, het spontane, het vormt een wisselwerking die hem op natuurlijke wijze tot zijn kunst drijft:  “Het verwondert me hoe intuïtief alles verloopt. Het is net alsof de schilderijen en sculpturen zichzelf maken, alsof ik enkel nog moet uitvoeren wat innerlijk reeds aanwezig is. Net dat voelt zo bevrijdend, voor eventjes toch.”

Het evenwicht is fragiel, het rustpunt labiel. Toch raakt de kunstenaar op dat ene ogenblik waar natuur en gemoed elkaar omarmen een essentieel punt, heel persoonlijk en toch allesomvattend. Indra Devriendt omschrijft dit punt treffend in haar recensie op de kunstblog Jegens & Nevens: “Zijn beelden maken plaats voor een achterliggende ervaring, een realiteit achter het zichtbare, waar objecten, concepten of ideeën niet langer standhouden. Enkel de beleving blijft over. Het gaat om datgene waar we naar zoeken, wat ons tekort voedt en waar we mee worstelen omdat het aan ons verstand ontsnapt. Het is een zalig gevoel, een plek om naar te verlangen.”

Het verlangen. Ongerept, onaangeroerd. Onbestemd ook. Dat verlangen vorm geven, het in beeld te verwoorden, in substantie te vatten. Daar ligt misschien wel de essentie van het werk van Jan Dheedene.De tentoonstelling Niets om alles loopt nog tot 29 december bij Galerie 10a in Otegem. Klik hier voor alle info. Naar aanleiding van deze expo komt er ook een gelijknamige monografie uit van het werk van Jan Dheedene.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X