Kunst als gespreksvorm… een bezoek aan Yves Velter

Hij was te zien op Kunstenfestival Watou. Mocht u deze gemist hebben kan je vanaf 10 september ook terecht bij Freemen Gallery in Aardenburg om het werk van Yves Velter te ontdekken.

Hoog tijd om eens kennis te maken met de Oostendse kunstenaar, die mij met zijn rijke en niettemin behoorlijk homogene beeldentaal al een tijdlang intrigeert.

Velter_b_Predicting the past 60x80cm Acryl:chinese inkt:pigment:potlood:copie van brief van Trees:hardboard op canvas 2016

Predicting the past (2016) © Yves Velter

 

Yves kijkt raar op wanneer ik zijn werk esthetische kwaliteiten toedicht. Niet dat die er niet zijn, maar het is alvast niet zijn grootste betrachting. Wat deze doelstelling dan wel is, laat zich niet zo makkelijk vatten. (Love it!) Het werk van Yves zit dan ook vol verwijzingen naar dieper liggende ideeën, hyperbolen bijna, gezien ze regelmatig naar elkaar, en dus naar zichzelf verwijzen.

Niet duidelijk? Volg toch even mee, want het zal je zijn werk nog meer doen waarderen. Het voornaamste uitgangspunt van het werk van Yves ligt hem in menselijke enigma’s, die niet noodzakelijk een antwoord kennen. Of helemaal geen. Volgens Yves vormt kunst juist een alternatief voor deze onoplosbare, doch wezenlijke vragen.

Gaze of silence 50x40cm Acryl:chinese inkt:pigment:potlood:print:glas op canvas 2016

Gaze of silence (2016), © Yves Velter

 

Geen gemakkelijk uitgangspunt, dat mag duidelijk zijn. Maar toch is zijn kunst toegankelijk. Dat komt onder meer omdat Yves systematisch naar dezelfde symbolen (‘beelden’, noemt hij ze) verwijst. Hij heeft er vijftien, die voortdurend in zijn werk opduiken. Allen hebben een betekenis, soms universeel, soms zeer persoonlijk. Vaak beide tegelijk.

Neem de brieven waarvan hij stukken uitsnijdt om onder meer als gezicht of als ogen te dienen voor zijn personages. Deze brieven werden ooit geschreven door een autistisch meisje die een geheel eigen taal (code?) ontwikkelde om met de buitenwereld te communiceren. Vruchteloos weliswaar, haar taal bleek ontoegankelijk. Symbool: de onmogelijke communicatie?

Of de sleutels rond de hals van de vrouw in een van Yves’ laatste werken. Deze sleutels gaven ooit toegang tot evenveel hotelkamers. Welke diepe geheimen hebben zij niet verborgen gehouden voor de buitenwereld… Symbool: de eeuwig onbereikbare kennis?

Souls 230x160cm Acryl:chinese inkt:pigment:potlood:copie van brief van Trees:glas op canvas 2015

Souls (2015) © Yves Velter

 

Zo zit het werk vol vragen en verwijzingen, maar, hoewel Yves juist op zoek gaat naar vragen die geen antwoord hebben, leidt dit niet tot frustratie. Kennis heeft verschillende gradaties, een bepaalde graad bereiken biedt vaak rust. In deze zin schuilt er een optimistische boodschap in het werk van Yves.

Dit proces is voor Yves overigens een gemeenschappelijke oefening. Voordat hij een bepaald onderwerp aankaart zal hij er uitvoerig met andere mensen over debatteren, andere visies en meningen rond het thema in zich opnemen. In deze zin is zijn kunst een lang uitgesponnen gesprek, tussen het werk en de toeschouwer, tussen de kunstenaar en zijn personages, tussen de symbolen die in het werk vervat liggen en de vragen waar ze een antwoord op trachten te bieden.

House of doubt phase I 200x300cm Acryl:chinese inkt:pigment:potlood:copie van brief van Trees:glas op canvas 2016

House of doubt phase I (2016), © Yves Velter

 

Zeker te ontdekken dus! Van 10 september tot 9 oktober bij Freemen Gallery in Aardenburg (vlak over de grens!). Wil je meer ontdekken van Yves Velter, kan dit uiteraard op zijn website. Het is overigens uitkijken naar de monografie die uitgeverij MER Paper Kunsthalle volgend jaar over Yves zal publiceren, en waar onder meer de vijftien beelden die hij systematisch in zijn werk gebruikt, uitgelegd zullen worden!

Bekijk ook hier de knappe kortfilm die Griet Teck over Yves maakte, klik hier!

yves velter1

“Gaze of hesitation” (2013), © Yves Velter

yves velter_atelier

Atelier van Yves Velter, foto: TheArtCouch

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X