Kunstenaars en inspiratie… de barok van Bart Gielen

Waar komt de inspiratie van kunstenaars vandaan? Er hoeven niet noodzakelijk ingewikkelde theorieën voor worden ontwikkeld om dit te achterhalen. Sommigen gaan op wandelen uit, anderen omringen zich door voorwerpen of kunst van andere kunstenaars. Inspiratie kan altijd en overal komen opborrelen.

De idee voor zijn nieuwste reeks haalde Bart Gielen uit zijn bezoek aan een aantal kerken vorig jaar. Hij werd getroffen door de mix van rust en verval die vele kerken in toenemende mate kenmerken. Ooit een symbool van macht en autoriteit, de kerken bieden nu een troosteloze blik. De zekerheden van gisteren zijn niet noodzakelijk de zekerheden van morgen.

Met deze gedachte in het achterhoofd begon Bart foto’s te trekken van deze plekken. Het bracht hem uiteindelijk tot het herwerken van schilderijen uit de Barok van de 16e-17e eeuw, hoofdzakelijk met religieuze thema’s en met figuren uit verschillende doeken erin gemixt. Het resultaat levert complexe composities op, bespekt met rasters en lijnen als om een perspectief te benadrukken, of misschien juist te relativeren, waarin figuren soms in een intense duister verdwijnen en waar licht en schaduw een complexe, mysterieuze dans lijken uit te voeren.

“Dit zijn voor mij geen tekenwerken maar bloed, zweet en tranen vervuld met dit idee dat het laatste jaar door mijn hoofd waart”, aldus de kunstenaar. Een intense belevenis

Inspiratie… het neemt soms complexe vormen aan…

 

 

De nieuwe werken van Bart Gielen zijn tot 6 mei te zien bij Gallery Kusseneers. Klik hier voor alle info!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X