Het spanningsveld in de kunst, soms komt het van erbuiten… Ontdek het werk van Ludovic Laffineur

Mensen die veel naar kunst kijken zullen het vaak hebben over het ‘spanningsveld’ dat in een werk wordt gecreëerd. Dat kan op verschillende kenmerken van het werk wijzen, het naast elkaar plaatsen van tegengestelde begrippen, verwijzingen naar antagonistische principes of het gebruik van met elkaar vloekende kleuren. Soms wijst het op een gebrek aan iets, een bepaalde leegte die bij deze of gene kijker een specifiek gevoel zal opwekken. Het ligt uiteindelijk aan elke kunstminnaar om in een werk al dan niet dat spanningsveld gewaar te worden, maar de meesten gaan hiernaar op zoek.

Maar wat als het spanningsveld zich ‘buiten’ het werk van de kunstenaar, in het zogenaamde ‘echte’ leven, ontvouwt?

laffineur_the-idealist

Ludovic Laffineur, The idealist

Om dit gegeven te verkennen kan je best het werk van Ludovic Laffineur ontdekken. Naast een drukke internationale carrière en de zorg voor een jong gezin ontwikkelde hij de laatste jaren als autodidact een ware passie voor het schilderen. Er zijn wel meer kunstenaars die hun kunst combineren met een job, en vaak is het niet relevant wat die job precies inhoudt. Maar bij Ludovic juist wel, want het heeft een onmiddellijke impact op de thema’s in veel van zijn werken.

Je kan je hem best inbeelden als iemand die na de zoveelste steriele bespreking aan de United Nations, de zoveelste vaak zinloze conferentie of vruchteloze onderhandeling, zich s ‘nachts terugtrekt op zijn zolder om zijn opgekropte gevoel van leegte met verven te vullen. Ik overdrijf, maar met mate.

Zijn professionele werkzaamheden hebben te maken met scheepvaart en milieu. Thema’s die rechtstreeks (‘Oilspill’, ‘black carbon’) of onrechtstreeks (‘The idealist’, ‘Adrift’, ‘Diversity’) in zijn werk terug te vinden zijn. Het verklaart deels het gevoel van urgentie dat zijn werk uitstraalt. Al komt datzelfde gevoel ook tot stand wanneer hij zijn eigen gemoedstoestand als startpunt nemen (‘Determined’, ‘Abstinence’), en die is niet altijd even vrolijk.

laffineur_black-carbon

Ludovic Laffineur, Black Carbon

Niet dat het zijn werk zwaarmoedig maakt. De sfeer is weliswaar vaak dreigend, de (mentale) landschappen desolaat, de actie gewelddadig. Maar dat maakt juist de charme uit van zijn werk: gezien zijn financiële onafhankelijkheid staat het hem vrij om een eerlijke, taboeloze, interne dialoog te voeren met de verf, en zijn gevoel rechtstreeks naar het doek te vertalen. Het is een vrijheid die slechts weinig kunstenaars ervaren, en alvast een verademing in tijden waarin onze relatie tot de andere voornamelijk geconditioneerd is door de meest positieve, flatterende kant van onszelf met de wereld te delen. Verwacht van Ludovic geen verbloeming van de realiteit.

Eenzaam teruggetrokken in de tijdloze nacht, ten prooi aan de naweeën van de drukke agenda en de tegenstrijdige impulsen die de dag hem bracht, reflecterend over onzekere persoonlijke en maatschappelijke toekomstscenario’s waarvan sommige eenieder een diepe angst zouden inboezemen, vangt de schilder zijn werkzaamheden aan, zonder definitief plan behoudens het eerlijk en onbevangen projecteren van zijn innerlijke demonen, de strijd aanbindend tegen een onzichtbaar kwaad.

Het is een romantische gedachte, maar dat is Ludovic misschien wel: een kunstenaar uit de grote romantische traditie, die weliswaar heel eigentijdse thema’s aankaart.

Een bijkomend spanningsveld…

laffineur_reflect

Ludovic Laffineur, Reflect

laffineur_scrutinize

Ludovic Laffineur, Scrutinize

laffineur_diversity

Ludovic Laffineur, Diversity

laffineur_determined

Ludovic Laffineur, Determined

In september organiseert Ludovic een eerste solo-tentoonstelling met 15 nieuwe werken bij Ruimte 34. Klik hier voor alle info, of hier om op de website van Ludovic meer werken van hem te ontdekken.

Of blijf ons volgen om meer werk van hem te ontdekken 😉

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op