Nieuw werk van Gideon Kiefer op de ‘Art on Paper’ beurs

Op 8 september opent de beurs ‘Art on Paper’ voor vier dagen haar deuren in het prestigieuze BOZAR. De beurs heeft een uniek concept: op 25 standen krijgt het werk van telkens een enkele kunstenaar alle aandacht. In zekere zin biedt de beurs dus 25 solo-tentoonstellingen, gecureerd door de galerijen van de kunstenaars. Deze kunstenaars werden bovendien door een jury van professionals uit de kunstsector uitgekozen. Anders dan bij traditionele beurzen zijn het dus niet de galerijen die kiezen welke kunstenaars er te zien zijn.

De lat ligt dan ook hoog. Des te meer dat deze tweede editie van de beurs ook internationaal talent opzoekt. Zo kan je er het werk van de Duitse Jana Gunstheimer of de Amerikaan Jeff Grant bewonderen.

Ook de Belg Gideon Kiefer, over wiens werk we eerder berichtten, werd door de jury uitverkoren. Benieuwd naar welk werk hij er brengt mocht ik alvast even een kijkje nemen in zijn atelier.

Gideon_The Room is lit by Electric Light (75dpi)

The Room is lit by Electric Light, © Gideon Kiefer, courtesy Galerie Geukens & De Vil

 

Gideon zal op de beurs 2 grote en acht tot tien kleinere werken tonen. De rode draad doorheen de werken is de waterval. Denk niet meteen aan realistische natuurtaferelen, bij Gideon komt een dergelijk thema steeds met een edge. De watervallen bevinden zich niet in een natuurlijk kader, maar in fysieke –bijna huiselijke- ruimtes. Een subtiele verwijzing naar de gevolgen van de klimaatsverandering: het water dat alle menselijke constructies zal overspoelen. Al wil de kunstenaar niet demagogisch zijn over het onderwerp, feit is dat het regelmatig in zijn werk terugkomt.

Maar ook persoonlijk thema’s komen in Gideon’s werk aan bod. De takken die hier en daar in zijn tekeningen voorkomen, komen daadwerkelijk uit zijn geboortestreek. Sommige teksten zijn gebaseerd op muziek uit zijn jeugdjaren, en de referenties naar het werk van Dali of Arnold Böcklin (het dodeneiland!) refereren naar de tijd waarop Gideon in de kunstboeken van zijn grootvader bladerde.

Gideon_High Force Toteninsel

High Force Toteninsel, © Gideon Kiefer, courtesy Galerie Geukens & De Vil

 

Dit alles, zoals steeds, in indringende taferelen die blijven verbazen door hun vernuft en fijnzinnigheid. Gideon’s werk blijft verrassen en intrigeren…

Haast je naar de ‘Art on Paper’ beurs om Gideon’s werk te zien, want daarna zal je een poosje moeten wachten voordat je zijn werk weer kan bewonderen.

De beurs ‘Art on Paper’ vindt plaats in BOZAR in Brussel, van 8 tot 11 september. Meer info hier, of klik hier om een overzicht te hebben van de kunstenaars die er te zien zijn!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X