Nieuw werk van Gideon Kiefer op Watou 2018

Op 30 juni opent Watou alweer haar deuren, onder de wat enigmatische noemer ‘Over het verlangen en de troost’. Over de relatie tussen beide moet ik nog wat verder gaan mijmeren, maar intussen nam ik alvast contact met Gideon Kiefer om naar zijn plannen voor het festival te polsen, getriggerd door de foto’s van de voorbereidingen die hij op Facebook postte. Want wat duidelijk is is dat Gideon in dit project zijn comfortzone wat lijkt te verlaten.

Wat eerst opvalt in ‘Retrieve, dismantle and displace‘ is de installatie met bronzen takken in verschillende opstellingen. Raadselachtig, tot je weet dat de takken voortkomen uit de bossen rond Neerpelt, waar Gideon zijn jeugd doorbracht en aan de hand van soortgelijke takken nieuwe werelden bedacht. Jeugdherinneringen zijn nooit ver weg in het werk van Gideon, al voegt hij er hier een dimensie aan toe: door het proces om ze in brons om te gieten wordt de eigenlijke (natuurlijke) tak namelijk volledig vernietigd.

Het gevecht tussen de natuur en de menselijke interventie, herinneringen die verdwijnen of met het verstrijken van de tijd andere, irreële vormen krijgen, het zijn thema’s die we in het werk van Gideon wel meer terugvinden. Al is het verrassend om ze in deze gedaante te ontdekken. Het zijn thema’s die overigens worden doorgetrokken in het beeld waarin een twee bronzen takken als primitieve wapens een koloniaal hemd doorspiezen, al vergt het wat meer denkwerk om dit thema erin te achtergronden…

© Gideon Kiefer, courtesy Geukens & De Vil (werk in voorbereiding)

Al hoeft de thematiek niet steeds zwaarmoedig worden opgenomen. Als een soort speels, metafysisch concept zal Gideon 10 van zijn bronzen takken, gelabeld met de exacte coördinaten van waar ze weggenomen werden uit het bos, in het dorp leggen. Onnodig om er specifiek een speurtocht voor op te starten -daarvoor is het aantal mogelijke vindplekken wellicht te groot- maar wie er eentje ziet liggen mag het gerust meenemen. Zo verspreiden de versplinterde jeugdherinneringen van Gideon zich over de vier windstreken (van België dan), zonder een (realistische) mogelijkheid te laten om ze ooit als een ondeelbaar geheel weer samen te brengen. Herinneringen zijn vluchtig, en het leven wordt al te vaak door toeval bepaald, lijkt het initiatief ons te willen meegeven. Al geeft de exacte lokatie dat als label aan de takken hangt ook aan te geven dat er ooit een moment was waarop wat we ons herinneren ook een feit, een exacte gebeurtenis was.

© Gideon Kiefer, courtesy Geukens & De Vil  (werk in voorbereiding)

 

Het biedt alleszins veel stof tot nadenken, zoals steeds in het werk van Gideon…

 

© courtesy Gideon Kiefer & Sofie Kiefer
(een samenwerking met juweelontwerpster Sofie Kiefer)

 

Watou loopt van 30 juni tot 2 september in het dorp Watou, klik hier voor meer informatie!

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Knap, smaakt naar meer……

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X