Nieuw werk van Rinus Van de Velde te zien bij Tim Van Laere gallery tot 21 oktober 2017

Rinus Van de Velde stelt vanaf 7 september nieuwe werken tentoon bij Tim Van Laere Gallery in Antwerpen. De Belgische kunstenaar bouwde de laatste jaren een opvallend coherent oeuvre op, voornamelijk bestaande uit monumentale houtskooltekeningen. En hoewel die tekeningen nog altijd een prominente rol spelen, evolueert het werk van Van de Velde steeds meer in de richting van een totaalinstallatie waarbij verschillende media gehanteerd worden.

Voor deze tentoonstelling bouwt Van de Velde aan de hand van tekeningen, sculpturen, decorelementen en keramiek een eigen universum. Van de Velde liet zich hiervoor inspireren op het Kuifje-album De Zonnetempel. De eenvoudige verhaallijn en de surrealistische composities van dit avonturenverhaal waren de basis voor een fragmentarische interpretatie waarin één van de alter ego’s van de kunstenaar, de abstract expressionistische kunstenaar Robert Rino, wordt gekidnapt door een verzamelaar. Terwijl de kunstenaar gedwongen wordt om werk te produceren, trekken zijn twee assistenten erop uit om hem te redden.

rvdvd0390

 

De tekeningen en bijbehorende verhalende teksten dragen onmiskenbaar Van de Velde’s stempel. Ze zijn direct en lijken achteloos eenvoudig op papier gezet. Maar wie beter kijkt ontdekt echter vele onderliggende lagen: een nauwgezette compositie en opbouw, talloze referenties naar de kunstwereld, een scherpe ironie, een visuele intelligentie en een enorm grote verbeelding. Het spanningsveld tussen fictie en realiteit is continu aanwezig. Bovendien hanteert Van de Velde in deze nieuwe werken een lossere stijl en een vrijere compositie, die neigt naar het abstracte. De abstract expressionistische keramiek sculpturen van Robert Rino zijn een direct voorbeeld, maar ook in zijn monumentale houtskooltekeningen en zijn decor-elementen zien we een evolutie naar abstracter werk.

Dit alles heeft invloed op de beleving van de kijker.  Van de Velde mag dan wel een narratieve structuur suggereren, lineair is die allerminst.  Het fragmentarische karakter van de beelden en teksten komt in deze nieuwe werken nog meer tot uiting. Van de Velde schuwt het risico niet, en toeval en spontaniteit lijken terug een rol te spelen. De toeschouwer wordt uitgedaagd om zelf het verhaal te construeren.

Deze tentoonstelling is Van de Velde’s vierde solotentoonstelling in de galerie en de eerste Belgische tentoonstelling na zijn succesvolle expo in het S.M.A.K. in 2016. Veel meer dan te teren op dat succes, wenst Van de Velde met deze tentoonstelling nieuwe wegen te bewandelen en te experimenteren met vormen, composities, stijlen en inhoud. De solotentoonstelling in het S.M.A.K. betekende in dat opzicht het sluitstuk van een periode waarin Van de Velde filmische ensceneringen produceerde — met theatrale decors als volwaardige  kunstwerken — waarbinnen hijzelf acteerde. De zoektocht naar manieren om los te laten en op een vrijere manier met beelden om te gaan resulteert in werk dat prikkelt, intrigeert en uitdaagt.

De tentoonstelling Rinus Van de Velde bij Tim Van Laere Gallery loopt van 7 september tot 21 oktober. Klik hier voor alle info!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X