Pierre Alechinsky wint prestigieuze Praemium Imperiale Prijs

Het nieuws zal u misschien voorbij zijn gegaan, net als ons, bijna, maar België kent er deze maand een Nobelprijswinnaar bij. Of nagenoeg tenminste, maar zeker evenwaardig. Pierre Alechinsky mocht onlangs het prestige waarnemen voor de Prijs van de Schilderkunst, uitgereikt door de De Praemium Imperiale in Japan. De Prijs werd in voorgaande edities uitgereikt aan Willem de Kooning, David Hockney, Cindy Sherman en Gerhard Richter. Alstublieft. Dat een Belgische kunstenaar deze lijst mag vervoegen, lag op zich al een verwezenlijking worden genoemd.

Alleszins, wat ons betreft dik verdiend, en de intussen 90’er mag gerust eens dik in de verf gezet worden, so to speak.

Dat hij de prijs uitgerekend van een Japanse organisatie krijgt mag misschien verbazen, maar bij nader inzien hoeft dit zeker niet. De kunstenaar was al in de jaren 50 van vorige eeuw begaan met kunst uit het Verre Oosten, hij knoopte onder meer nauwe relaties aan met avant-garde calligraphist Shiryu Morita.

Een goede gelegenheid om een een video te posten van zijn interview met Japan Forward, waarin hij, heel ontnuchterend, onder meer uitlegt waarom kunst volgens hem een terugkeer is naar het kind-zijn. Het doet zeker denken aan de quote van Picasso “Every child is an artist. The problem is how to remain an artist once we grow up“.


Van 27 oktober tot en met 25 november organiseert Galerie Dessers in Hasselt  PLATES & STONES, een tentoonstelling met grafisch werk uit de periode van 1955 – 2010. Klik hier voor alle info!

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X