Het verhaal achter het leven en werk van Renato Nicolodi

Kunstenaars zullen wel verschillende beweegredenen hebben om zich aan hun kunstpraktijk over te geven. Soms zit de motivatie geworteld in een observatie van de omgeving, de wijde wereld, de mensheid, soms in een grondige observatie van de innerlijke leefwereld. Het startpunt van Renato Nicolodi legt elders, verder weg zou je kunnen zeggen.

Het is de getormenteerde geschiedenis van zijn grootvader, met wie hij lang gesprekken voerde en ze op cassette opnam, die hem inspireren. Zijn grootvader diende onder Mussolini, tot hij na diens capitulatie in Duitse en Franse gevangeniskampen terecht kwam. Wat hem opviel in deze gesprekken zijn de veelvuldige, heel precieze details die zijn grootvader zich nog herinnerde van de gevangenissen en de bunkers waar hij in vertoefde tijdens de oorlog.

De kunst die uit dit gegeven ontstaat heeft veel weg van maquettes van vooroorlogse Duitse, fascistoïde gebouwen. Telkens maar met een enkel ingang, die toegang biedt tot de duistere ingewanden van de mysterieuze, maar strakke en zuivere bouwsels, die zowel bewondering als, vreemd genoeg, angst inboezemen. Architecturaal ogen ze Duits, maar ze staan niettemin symbool voor de mysteries van vele andere beschavingen die ons een onuitputtelijke bron van verbazing en ontdekking bieden.

Mocht je zijn verhaal, of zijn kunst, nog niet kennen, ontdek het hier met de mooie reportage die Klaus Verscheure maakte over de kunstenaar:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

1 Comment

  1. Wauw! Hoe bijzonder is dit, en waar de inspiratie vandaan komt.
    Toeval? Vandaag zag ik in de archieven van mijn ouders te kijken en ik trof een herinneringsboekje van mijn vader aan. Hoe schrijnend is het wat deze generatie heeft moeten ervaren in oorlogstijd. Mijn vader werd gedwongen tewerkgesteld in Dld. Inderdaad getormenteerd…. en dat niet alleen, voor het leven getekend en de generaties hierna…..
    respect.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X