Schilder Lucas Delaere vertelt over zijn serie Heads

Nadat Lucas Delaere deelnam aan verschillende expo’s, werd ik steeds meer benieuwd naar zijn kunstenaarsvisie. In een hippe Brugse bar ontmoet ik de jonge en beloftevolle schilder voor een babbel. Centraal staan zijn schilderijen uit de serie Heads.

Midden 2016 startte Lucas een reeks schilderijen met geabstraheerde hoofden. Hoewel de serie tot op heden nog niet afgerond is, zal deze bestaan uit 26 portretten. Voor dat aantal liet Lucas zich inspireren op het alfabet. Elk schilderij beschouwt de kunstenaar als een nieuw experiment. Zo onderzoekt hij met Heads voornamelijk de vormelijke eigenschappen en de mogelijkheden van verf op MDF (Medium Density Fiberboard). Omdat Lucas in deze serie geregeld zijn verf uitveegt, ontstaat het valse vermoeden dat hij actief is als aquarellist.     

Lucas Delaere, Head C, 2017, olieverf op doek, 42 x 41,5 cm © Lucas Delaere

Als kunstenaar stelt Lucas de menselijke perceptie op de proef. Zo associëren heel wat mensen zijn hoofden met zwaar beladen thema’s als wanhoop en lijden. Daarom voelt een deel van het publiek zich wat onwennig tijdens het aanschouwen van zijn werk. Als kunstenaar begrijpt en accepteert hij deze link, maar neemt tegelijkertijd afstand van deze visie. Hij meent dat het confronterend kan zijn om de mens als imperfect te zien. De onvolmaakte mens resoneert dan ook voortdurend in zijn werk. Het expressieve karakter van de portretten zit dus eerder vervat in de schilderstijl in plaats van in het onderwerp. Op deze manier slaagt Lucas erin om iedere Head een eigen identiteit te geven.    

Waarover het bij Lucas op de eerste plaats gaat, kan beschreven worden met de volgende reeks vragen: Welke tinten kunnen bekomen worden met het kleur rood? Welke schilderbewegingen verlevendigen de verf? Hoe reageert de verf wanneer ze in aanraking komt met een bepaalde hoeveelheid terpentijn? Voor de reeks Heads vertrekt Lucas elke keer opnieuw vanuit een bestaand figuratief beeld. Vervolgens dient het hoofd steeds als basis om verschillende vormelijke ‘conflicten’ uit te lokken. Het onderwerp wordt ontdaan van zijn betekenis en anekdotiek waardoor het accent komt te liggen op het objectkarakter van het schilderij, de verf in het bijzonder.

Lucas Delaere, Head T, 2018, olieverf op doek, 46,5 x 46 cm © Lucas Delaere

Het oproepen van een geabstraheerd menselijk gelaat dient echter niet enkel als excuus om de mogelijkheden van verf aan te tonen, maar wil eveneens de schoonheid van de menselijke imperfectie tonen. Terzelfdertijd beschouwt hij nieuwe en uiteenlopende betekenislagen als een grote meerwaarde voor zijn werk.


Werk van Lucas Delaere zal van 15 april tot 15 mei 2019 te zien zijn op de tentoonstelling ‘Kunst in de vitrine’ in de Meerseniersstraat 14.

www.lucasdelaere.com

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X