Sugar sugar… TheArtCouch op bezoek bij kunstenaar Rob Buelens

Teamwork boven het individu. Maar wat als je niet past in een team? Wat als je niet houdt van een spelletje voetbal? Wat als je niet ieder weekend kilometers met fietsmaatjes afziet?  Wat als je ieder drankje van een after work party aan jou voorbij laat gaan? Dan nog maak je deel uit van een geheel, zo blijkt uit het werk van Rob Buelens, die we onlangs een bezoekje brachten.

Wanderlust als basis voor kunst

Wanderlust... Constant op ontdekkingstocht zijn,  door alles wat zich om je afspeelt gevoed worden, de nieuwsgierigheid voortdurend aangewakkerd weten worden door de complexiteit van de sociologische omgangsvormen. Het vormt het uitgangspunt van het werk van Rob Buelens, de brandstof voor zijn kunst, maar ook wat hem als mens kenmerkt. Ons gesprek brengt ons van Rogier van der Weyden tot de valse schijn van de samoerais. De nieuwsgierigheid van Rob kent geen limiet.

Dat laat zich vooral zien in de maquettes die hij maakt. De minimensjes in Robs’ maquettes staan voor de buitengewone resultaten die mensen in team kunnen bereiken. We staan er niet meer bij stil dat zelfs maar een alledaags kopje koffie, of zelfs maar het suikertje dat we erin droppen, het resultaat is van een complex proces van ontwerpen, materialen vergaren, het ontginnen van grondstoffen, transport, verkoop, noem maar op. Het is verbazend hoe weinig we nog verbaasd staan over hoe complex het proces om een alledaagse gebruiksvoorwerp als een kopje koffie te maken in werkelijkheid is, welke samenwerking er nodig is om zoiets eenvoudigs te vervaardigen.

Dit is de positieve kant van teamwork. Maar niet alles is zo sugar sugar, Samenwerking kan ook tot gruwel leiden. De duistere kant van de complexe maatschappelijke verhoudingen houdt Rob niet verborgen, al oordeelt hij zelden, hij duidt. Hij bouwt zijn verhaal langzaam op en neemt je als een ware woordkunstenaar mee in zijn wereld van de mini-mensjes, vanuit een Godsperspectief, doorspekt met verwijzingen naar de culturele en menselijke geschiedenis.

Het zijn prachtig uitgewerkte taferelen waar Rob ruim een maand intensief aan werkt. Stukjes gemeenschap die vorm krijgen, niet enkel in de betoverende maquettes, maar ook in de tekeningen, de moddersculpturen en andere installaties waar Rob aan werkt. Net zoals er geen limiet staat op zijn nieuwsgierigheid, staat er geen limiet op welke vorm deze nieuwsgierigheid uiteindelijk krijgt. Kunst kent geen grenzen…

 

Detail van een werk van Rob Buelens, foto: Gwendolina Willems

 

Bathing towards Iberia

De artistieke praktijk van Rob laat zich misschien nog het beste vatten in zijn werk Bathing towards Iberia. Het is even schrikken, een maagdelijk blanke, roodharige vrouw in een met water gevulde ijzeren ton gekluisterd te zien. De vrouw is Maria van Hongarije, die in de zestiende eeuw een aantal werken van Vlaamse primitieven ruilde voor een altaarstuk en een orgel, en ze via enkele omwegen naar Spanje liet overbrengen. De boot zonk, inclusief de werken. In deze verzameling zat werk van Rogier van der Weyden, een van de eerste kunstenaars die naar werkelijkheid portretten maakte, een eerste hyperrealistische kunstenaar so to speak.

Het is tekenend voor het intellectuele proces dat Rob doormaakt alvorens tot creatie over te gaan. Tekenend voor Rob’s denkwereld. Vertrekkend van het zinken van de boot met werk van Vlaamse primitieven, een stuk ongekende geschiedenis, om uit te monden in het beeld van de broze vrouw in een ton met water. Het is niet vanzelfsprekend, maar dat hoeft kunst niet te zijn. Het resultaat is alleszins confronterend…

 

 

Werk van Rob Buelens is tot 26 augustus te zien op de groepstentoonstelling Raw explore. Je kan ook steeds -op afspraak- een bezoek brengen aan zijn permanente galerij in Londerzeel. Absoluut een bezoekje waard! Klik hier voor meer informatie.

(foto’s Gwendolina Willems)

 

Gwendolina Willems & Frederic De Meyer

 

 

 

 

 

 

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op