11 kunstboeken voor onder de Kerstboom

That time of the year again. Tijd voor lijstjes! Ken je iemand die gek is op kunst? Een mooi kunstboek is het op een na mooiste dat je hem of haar als cadeau kan geven (na een kunstwerk zelf, uiteraard). Hierbij alvast twaalf ideetjes:

 


Internationaal

 


Unfinished, thoughts left visibleboek_unfinished

Een hebbedingetje voor de die-hard kunstfans. De catalogus van de gelijknamige tentoonstelling dit jaar in het Metropolitan in New York is eerst en vooral een didactisch werk. Het thema biedt dan ook heel wat voeding voor een grondige analyse: uit een werk dat abrupt moest worden stopgezet kan heel wat worden afgeleid over de kunstenaar en zijn werkmethode.

Maar ook de minder enthousiaste lezers zullen zich kunnen laven aan een hoogste originele kijk op 500 jaar kunstgeschiedenis, aan de hand van honderden werken die je slechts zelden te zien krijgt… juist omdat ze nog niet af waren…

Unfinished is een uitgave van The Met, te koop bij Copyrigh bookshop en op bol (bij deze laatste wel een week levertijd voorzien!)

 


Painting after post-modernism

Layout 1

Is de schilderkunst dood? Ah, het is een stelling die met de regelmaat van de klok wordt geponeerd. Schilderkunst zou een nulpunt hebben bereikt, alles zou reeds zijn gedaan. In 1918 al, volgens Duchamp. Ik stel mijn vrienden schilders alvast gerust: niets is minder waar. Maar als dat niet het geval is, hoe evolueert de schilderkunst dan? Met welk nieuw ‘isme’ kan men het gaan noemen?

Deze vraag dient als uitgangspunt van de tentoonstelling ‘Painting after Post Modernism’, gecureerd door kunstexpert Barbara Rose. Of u al dan niet naar de tentoonstelling bent geweest of gaat, laat het u niet verhinderen het boek van de tentoonstelling aan te schaffen. Het biedt een fascinerende inkijk in waar de hedendaagse schilderkunst ons brengt, met een intrigerende selectie Belgische en Amerikaanse kunstenaar, zeg maar de huidige ‘avant-garde’. (lees hier onze volledige recensie van het boek).

Painting after postmodernism is een uitgave van Lannoo, te koop op de webshop van Lannoo bij Copyrigh bookshop en op bol.com.

 


Artists at home / workarthouse_cover

Wellicht zijn we een beetje fetisjist. Het atelier van een kunstenaar, en bij uitbreiding zijn hele woonomgeving, we zien het als iets mysterieus, de inspiratieplek, de bron zelf van kunst, als iets ongrijpbaars, iets onaantastbaars. Niet dat alle kunst onmiddellijk door de omgeving is geïnspireerd, maar ongetwijfeld moet de woon-en werkplek een belangrijke invloed uitoefenen op de kunstenaar, toch?

Uitgeverij Luster publiceerde dit jaar een boek waarin de ‘woon- en werkplek’ van 16 kunstenaars gedetailleerd worden weergegeven. Het biedt een mooi excuus om omwegen te maken naar de achtergrond van het huis, de architecturale aspecten ervan, maar ook in de kunst van de inwoners. Ook buiten de centrale vraag om –of de werkplek de kunststijl van de kunstenaar verraadt-, biedt dit boek heel wat reflectiemateriaal voor de kunst- en cultuurliefhebber. (lees hier onze volledige recensie van het boek)

Artists at hom / work is een uitgave van Luster, te koop op de webshop van Luster  en op bol.com.

Shozo Shimamoto

shimamoto_boek_coverOns specialleke op de lijst. Jaren voor Fontana gaten in zijn doeken kerfde, experimenteerde Shimamoto reeds met gaten en scheuren op de drager van zijn werken. Jaren voordat onder meer Dali met geweren verf op het doek schoot, experimenteerde Shimamoto reeds met het explosief toebrengen van verf op het doek. Letterlijk. Lang voor Capogrossi herhaalde Shimamoto nagenoeg eindeloos dezelfde motieven in zijn werken.

De Antwerpse galerist Axel Vervoordt is alvast grote fan. Zijn ontmoeting met Tijs Visser en zijn fascinatie voor de ZERO beweging brachten hem tot Japan in 2004, waar hij de kunstenaars van de Gutai beweging ontmoette (en aankocht). Vervoordt raakte onmiddellijk gefascineerd door het werk van Shimamoto. Zo zeer dat hij de laatste jaren twee exposities over de kunstenaar hield (‘Shozo Shimamoto’ in 2012 en ‘Shimamoto – The Gutai works’ in 2015). Maar misschien nog een sterker eerbetoon is het boek ‘Shozo Shimamoto’ dat hij net samen met AsaMER uitgaf. (lees hier onze volledige recensie van het boek)

Het boek Shozo Shimamoto is uitgegeven door Axel Vervoordt en AsaMER, dat deel uitmaakt van MER. Paper Kunsthalle. Beschikbaar op de website van MER.

 


Zie de mens, Honderd jaar, honderd gezichten

Honderd jaar kunstgeschiedenis in evenveel portretten, van 1917 tot 2016, het biedt een mojager_boekoie opportuniteit om de voornaamste kunststromingen uit die honderd jaar toe te lichten, maar ook om langs boeiende zijwegen de grotere (en kleinere) verhalen achter een aantal kunstenaars en modellen te verkennen, en de tijd waarin ze opereerden beter te vatten.

De teksten met dewelke Hans den Hartog Jager de uiterst verschillende werken aan elkaar weet te praten, zijn nu eens reflecties over de ware bedoelingen van de kunstenaar met het portret, dan weer duidingen over het kunsthistorisch belang van het werk, of nog aanwijzingen van hoe dit ene werk in het licht van het hele oeuvre van een kunstenaar moet worden verstaan. Het levert uiterst boeiend leesvoer op, gevarieerd een leerrijk. Het zet ook slim de lezer aan tot nadenken, door op de onderlinge verbanden te wijzen tussen de besproken werken en kunstenaars. (lees hier onze volledige recensie van het boek)

Zie de Mens is een uitgave van Arbeiderspers, te koop bij Copyrigh bookshop en op bol.com.

 


Street art / today

Street art heeft zich de laatste jaren tot een ware kunstvorm ontpopt. Denk niet meteen aastreet_art_lannoo_boek-221x300n graffitti of aan trompe-l’oeils op de plaveien, kunstenaars als Banksy, Alexis Diaz, Ella & Pitr en onze eigenste ROA zijn intussen uitgegroeid tot internationale sterren. Afwisselend confonterend, ontroerend, poëtisch of schokkend, ze blijven sowieso boeiende fenomenen.

In het fraaie boek ‘Street art / today’ worden de 50 belangrijkste street artists van het ogenblik besproken. Deze vijftig worden ondergebracht in stromingen die de kunstminnaar niet onbekend zijn: abstract, surrealisme, naïef (art brut), figuratief, hyperrealisme en ‘urban interventionism’. Een mooi overzicht voor jong en oud, zowel hipsters als kunstminnaars.

Street art / today is een uitgave van Lannoo, te koop op de webshop van Lannoo bij Copyrigh bookshop en op bol.com.

 

 


 

Belgische kunstenaars

 


boek_dillemansTentoonstellingsruimte Sam Dillemans

 

 

Niet veel tekst of duiding in dit overzichtsboek van een van België’s meest bijzondere kunstenaars. En dat hoeft niet. Met zo’n 150 werken van 1977 tot 2015 biedt het boek op zich reeds een rijke en indringende kijk op de kracht van Dillemans’ werk. Gewoon onmisbaar…

Tentoonstellingsruimte is een uitgave van Manteau, te koop bij Copyrigh bookshop en op bol.com.

 

 


Lode Laperre, Pictorion

COVER LODE LAPERRE

Meer tekst en duiding -onder meer van Etienne Vermeersch- in dit zorgzaam vormgegeven boek, alsook een aantal gedichten van Frans Boenders. Het boek omvat werken uit de laatste tien jaar, ogenschijnlijk in willekeurige volgorde. Zoals we eerder schreven vormt het werk van Lode Laperre echter een soort continuüm, waarin elk werk een gevolg is van het vorige, maar alle werken samen een soort totaal-oeuvre vormen.

Evengoed vertelt elk werk een eigen verhaal, er gebeurt zo veel in. Dit fraai boek vormt een ideale gelegenheid om je in alle gemak te laten wegzinken in de rijke, hoogst originele beeldentaal van Laperre.

Het boek is niet online te koop, maar wel bij Copyright Bookshop in Gent en Antwerpen, Theoria Boekhandel in Kortrijk, en Walry Boekhandel in Gent

ARPAÏS du bois, tout droit vers la fin en sifflotantarpais_book

Doordat de 280 tekeningen recto-verso in het boek werden opgenomen (je ziet dus ook de achterkant van de tekeningen), lijkt het of je de tekeningen van ARPAÏS du bois daadwerkelijk in handen hebt. Een mooi effect, en een ideale manier om kennis te maken met dit intrigerend Belgisch talent, of zich erin te verdiepen.

Ook hier worden de werken niet chronologisch opgenomen. In zijn voorwoord schrijft Damien Sousset dat dit een vertekend beeld kan geven. Misschien missen we daardoor bepaalde breuklijnen of gemoedswisselingen in uit haar leven? Vormen haar tekeningen per slot van rekening niet een soort dagboek? Niet dat we het daar mee eens zijn: het werk van ARPAÏS vormt sowieso geen ‘continuüm’, geen lineair verhaal. Als lezer kan je je enkel laten onderdompelen in het werk door juist niet naar een betekenis te zoeken…

tout droit vers la fin en sifflotant is een uitgave van HANNIBAL, te koop bij Copyrigh bookshop en op bol.com.

 

Leesboeken

 


Cees Nooteboom, Wat het oog je vertelt, Kijken als avontuur

boek_nooteboom

Toegegeven, we zitten nog maar halfweg het boek. Maar de conclusie kan niet meer stuk: dit is hèt boek om te leren Cultuur met een grote C te beleven. Ooit al nagedacht over de overeenkomsten tussen Vermeer en Hopper, of over de impact van de politieke geschiedenis van Japan op hoe het Westerse oog de hedendaagse Japanse kunst aanschouwt? Dan moet je hier zijn.

De afgelopen tientallen jaren bezocht Cees onvermoeibaar grote en kleine tentoonstellingen en verdiepte zich in in alle mogelijke kronkels van de menselijke creativiteit. Zijn denken hierover verwoordt hij vlekkeloos, smeedt hij tot boeiende vertellingen in korte, behapbare stukken, die op zich tot Cultuur verworden. Cees aarzelt ook niet persoonlijke anecdotiek in zijn schrijven te verwerken. Bij anderen zou dit al snel pedant overkomen. Niet zo bij Cees Nooteboom, bij hem wordt het boeiend. Alsof je naast hem staat op het ogenblik zelf van zijn ontdekkingen.

Uitgegeven door De Bezige Bij en nagenoeg overal verkrijgbaar…

 


Martin Gayford, De man met de blauwe sjaal, poseren voor Lucian Freud

freud_boek_cover

Het beste boek over kunst. Ooit.

Ok, we beginnen zelf te steigeren bij zo’n bewering. Maar soms is deze niet onterecht. Bij dit boek alleszins al niet. Het uitgangspunt is namelijk te aanlokkelijk: een kunstcriticus poseert enkele maanden lang voor zijn portret, van een van de grootste Engelse hedendaagse kunstenaars ooit: Lucian Freud. Het vormt een soort magische Drievuldigheid: het boek biedt tegelijk inzage in het denkproces en de filosofie van de kunstenaar, verrijkt met de kennis en referenties van de criticus, verweven met het wordingsproces van het portret zelf. Drie boeken in één, heerlijk meeslepend geschreven en rijkelijk geïllustreerd.

Het boek zit ook vol met quotes van Lucian Freud zelf, dit terwijl hij bij leven zelden interviews afnam. “Met schilderen is het zoals met van die recepten waarbij je allerlei ingewikkelde dingen moet doen met een eend, om die dan op het laatst aan de kant te leggen en alleen het vel te gebruiken”. Het is slechts een voorsmaakje… (lees hier onze volledige recensie van het boek)

In Nederlandse vertaling verscheen het boek reeds in 2011 bij uitgeverij Halewein, maar het blijft brandend relevant… nagenoeg overal verkrijgbaar.

 

PS:

Ok, er liggen hier nog een twintigtal boeken te wachten om gelezen te worden. Bovenstaande is dus zeker geen volledige lijst, maar met bovenstaande lijst kan je geen enkele kunstminnaar teleurstellen op Kerst! Volg ons op Facebook of via de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!

We hebben op zich niets tegen de evolutie naar e-commerce en digitalisering, maar evenmin hebben we iets tegen boekhandelaars die vanuit een ware passie de boekbeleving aan de man brengen en vaak met persoonlijk advies jouw keuze kunnen verscherpen, of je horizonten verbreden. Dus vooraleer de ‘buy’ knop in te drukken, ga toch eerst eens langs bij de talrijke professionele boekenwinkels in jouw stad. Zonder twijfel ontdek je er nog talrijke nieuwe dingen waar je niet onmiddellijk aan dacht.

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X