‘ASSEMBLY’, nieuw fotoboek van Bert Villa behandelt het landschap als assemblage

Geen land gevarieerder – sommigen zullen zeggen lelijker – van landschap dan België. Een serene ruimtelijke ordening zit duidelijk niet in onze genen, en je hoeft maar de grens over te steken met Nederland om te zien dat het ook anders, gestructureerder, visueel rustiger kan. Maar goed, sommige kunstenaars zien daar een opportuniteit in, en Bert Villa is één van hen.

Bert Villa is naast fotograaf ook kunstenaar-architect en heeft een voorliefde voor bepaalde sleutelpunten in het landschap: het zijn elementen, bouwstenen voor zijn beelden en installaties, die zowel esthetisch als technisch zijn. Denk aan elektriciteitsmasten, verlichtingspalen, omheiningen, turbines, industriële sites en zo meer. In zekere zin zou je kunnen zeggen dat hij ze loskoppelt van hun oorspronkelijke referentie en ze assembleert tot een nieuw beeld. Op het eerste gezicht word je meegelokt naar een specifieke, herkenbare plek, maar algauw kom je terecht in een nieuw, esthetisch universum waar alles zijn plaats, ritme en onderling evenwicht kent.

Nomade

Altijd stelt Villa zich de vraag: “Hoe verhoud ik mezelf tot een specifieke locatie? Op welke manier laat ik mijn werk beïnvloeden door een nieuwe (landschaps-)context? Welke dialogen ontstaan er tussen mezelf en de gebruikers van een specifieke plek en hoe stuwen die mijn proces weer voort?” Hij ziet zichzelf als een nomadische kunstenaar, die wordt geleid door een fascinatie voor de plaatsen die hij tegenkomt, of het nu suburbia, een stadskern of een fabrieksterrein is.

Op die plek ondergedompeld maakt hij geen onderscheid meer tussen natuur en cultuur, tussen wat spontaan aanwezig is en bewuste constructies, tussen functionaliteit en esthetiek – hij laveert op de grens tussen dit alles en heeft met alle visuele componenten die hij krijgt aangereikt maar één doel: een zo boeiend mogelijk beeld samenstellen. Bijzonder hoe hij de lelijkheid van het Vlaamse landschap hierdoor weet op te tillen, door het juiste licht, het uitgekiende perspectief, en zelfs antennes of koeltorens plots een zweem van schoonheid krijgen.

Sexiness

Het intrigerende aan zijn werk is hoe je herinnering, hoe de geschiedenis van jezelf en het landschap, hoe de vele associaties die je maakt als kijker dartelen rond het beeld, maar er eigenlijk geen toegang tot krijgen, omdat hij iets geheel anders beoogt. Je natuurlijke neiging tot snelle interpretatie krijgt spelenderwijs een opschrikkende tik – precies dat wat een goede kunstenaar àltijd realiseert. De spontane verbindingen die je legt worden dooreengeschud en ruimen baan voor een geheel nieuw blikveld. Zullen we na het bekijken van deze assemblages in dit mooi vormgegeven boek ooit nog met dezelfde ogen langs de Vlaamse wegen rijden? Ik denk het niet. Onze mentale kaart is door Bert Villa herschikt. Vanaf heden hebben zelfs regenpijpen een zekere artistieke sexiness.ASSEMBLY – Bert Villa
Design: Lore Snauwaert
2021, Borgerhoff & Lamberigts, 92 pp., ISBN 9789463935272

Assembly was created within the frame of Veldwerk 2020-2021, a project that focuses on artistic research in a non-urban context, organized by Kunstenplatform PLAN B. 

www.kunstenplatformplanb.be
https://borgerhoff-lamberigts.be/boeken/assembly


Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X