Beïnvloeiingen… de rijke symboliek van Yves Velter eindelijk in boekvorm

De wereld van Yves Velter is gevuld met symbolen. De spiegel, de brief, de achterwand van een kast, de zaklamp, de sleutels, het braken, … regelmatig komen nieuwe symbolen zich voegen aan het palet waar hij zich van dient. Meest recent nog de arceringen waar hij zijn personages mee vult, al benadrukt deze handeling juist de efemere staat van de mens.

Hoeven deze symbolen enige uitleg? Niet noodzakelijk. Velter’s werk mag dan nog cryptisch zijn, het is zeker niet ontoegankelijk. De beelden die hij creëert zijn vatbaar voor talrijke interpretaties, die de kijker gerust de vrije loop mag laten. In zeker zin zorgt dit voor een interessante dialoog tussen de kunstenaar -en diens bedoelingen- en de kijker -en diens interpretatie ervan. Al zal deze dialoog per definitie nooit tot enige conclusie kunnen leiden. Vormt niet juist de onmogelijkheid om tot effectieve communicatie te komen een van de leitmotiven van de kunstenaar?

Zonder essentieel te zijn om zijn kunst te waarderen, helpt het niettemin om een inkijk te bekomen in de achtergrond en de bedoeling van elk van de symbolen, niet zozeer om ze beter te verstaan -een betrachting die sowieso futiel is- maar om een nieuwe taal machtig te worden, om zijn eigen woordenschat uit te breiden. Bij een recente ontmoeting in zijn atelier wijst Yves me op het feit dat Eskimo’s wel 100 verschillende woorden hebben om sneeuw te benoemen, waar wij er slechts eentje hebben. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat hij met zijn kunst ons nieuwe woorden aanreikt voor een onbestaande dialoog, ‘kunst als alternatief voor communicatie’, noemt hij het zelf.

Het ‘lezen’ van de beelden aan de hand van de gecodeerde beelden leidt niet tot een definitie maar tot een mogelijke interpretatie die de deur op een kier zet voor nieuwe associaties“, schrijft Mieke Mels in haar inleiding voor het boek. Het verklaart in mijn ogen de vreemde aantrekkingskracht van het werk van Yves Velter: het werpt nooit een definitief oordeel over wat er afgebeeld staat, maar vormt een uitnodiging om de gedachten en de mijmeringen van de kunstenaar verder te zetten, te vermengen met eigen inzichten en ervaringen. Is het werk van Yves Velter introspectief, dan vormt het stellig een inspiratiebron om als kijker de introspectie verder te zetten…

In het boek behandelt Mieke Mels elk van de symbolen in Velter’s werk, niet zo zeer als handleiding ervoor, maar als startpunt voor een boeiende ontdekkingstocht, die overigens een verrassende wending krijgt wanneer psychiater Mark Kinet het werk van Velter aan een meer psychoanalytisch onderzoek onderwerpt… Maar dat zal u zelf moeten ontdekken…


Een fraai vormgegeven boek uitgegeven door MER.Paper Kunsthalle en kan je bekomen via de website van MER (klik hier), of via mail naar info@yvesvelter.com (zeker doen voor de editie in beperkte oplage!)

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op