De 50 beste hedendaagse street artists

street_art_lannoo_boekDe aandachtige volgers zullen het al weten: we hebben een zwak voor street art. Wat ons betreft is het een volwaardige kunstvorm. Het feit alleen al dat ‘graffiti art’ -dat als een sub-vorm van street art kan worden gezien- nu ook succesvol in het klassieke kunstcircuit circuleert, is zeker een bewijs van dit fenomeen (zie ons artikel “Urban art is de next big thing in de kunstwereld“).

Maar een belangrijker argument: ook in street art worden nu verschillende kunststromen herkend. Althans, dat hebben we geleerd uit het fraaie boek ‘Street art / today’, waarin de 50 belangrijkste street artists van het ogenblik worden besproken. Deze vijftig worden ondergebracht in stromingen die de kunstminnaar niet onbekend zijn: abstract, surrealisme, naïef (art brut), figuratief, hyperrealisme en ‘urban interventionism’.

Niet zeker of de in wezen coole beoefenaars van deze kunst het zien zitten om in dergelijke traditionele patronen te worden gestopt. Maar anderzijds, structuur kan verhelderend werken, en dat is zeker zo bij de 50 beste street artists in het boek.

Elke serieuze kunstvorm heeft uiteraard een wetenschappelijk kader nodig. Daar zorgt onder meer het voorwoord van Martyn Reed, stichter en curator van het Noorse street art festival Nuart, voor. Reed legt de nadruk op het feit dat street art haar wortels heeft in revolutionaire stromingen. Graffiti kwam niet toevallig opborrelen uit de verpauperde wijken van de Bronx, Noord Engeland en zelfs de Parijse révolte.

De geschiedenis van street art gaat echter nog veel verder, zoals u wellicht reeds vermoede. In hun inleiding tot het boek gaan Bjorn Van Poucke en Elise Luong zelfs terug tot het Sulawesi van zo’n 39 duizend jaar voor Christus. Via de introductie van symbolen in het oude Egypte, de introductie van narratieve elementen tijdens de Renaissance en de Mexicaanse revolutie (geschiedenis gaat snel) komen ze terecht bij de graffiti stroming in de jaren 70 en, dankzij de opgang van het internet, tot het statuut van supersterren die de huidige lichting street artists geniet (niet enkel banksy, overigens).

Onmogelijk om alle vijftig kunstenaars in dit artikel te beschrijven, althans niet zonder het boek te kopiëren. Een selectie maken is echter ook onmogelijk zonder afbreuk te doen aan de kunstenaars die uit de selectie vallen –al hebben we een uitgesproken zwak voor de ‘urban interventionists’. In het algemeen vallen ons echter twee zaken op bij het lezen van het boek:

De meeste van deze street artists zijn werkelijk over de hele wereld actief. Dit stelt echter de vraag wie de opdrachtgever is voor deze kunstvorm. Wellicht de lokale overheid, of misschien bouwbedrijven? Welke bedoeling hebben deze opdrachtgevers dan precies? Niet alle voorbeelden van street art zijn oogstrelend, laat staan rustgevend. “Images are not there to entertain”, zegt de Spaanse street artist Aryz in het interview voor het boek.

Een tweede vaststelling is het ‘overwicht van Spanjaarden en Fransen in de selectie. Samen zijn ze goed voor 14 van de 50 besproken kunstenaars. Misschien houdt dit verband met de revolutionaire achtergrond van beide landen, de analyse van Martyn Reed indachtig.

Wat er ook van zij, vast staat dat je na het lezen van dit boek nooit meer onachtzaam de muurschilderingen in de stad zal voorbijlopen. Sta er gerust even bij stil.

Street art / today” is uitgegeven bij Lannoo en is beschikbaar op de webshop van Lannoo, alsook in de betere boekhandelaar.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X