De emotionele geladenheid in het werk van Anneke Eussen

Ja kan als kunstliefhebber onmogeijk overal zijn, alles zien, hoe sterk de drang ernaar ook moge zijn. Er bestaat niets sterker dan visueel een kunstwerk te proeven, er de nuances in alle detail met eigen ogen te kunnen ervaren, het effect ervan in volle glorie in zich op te nemen.

Kunstboeken kunnen enigzins dit hiaat vullen. Het biedt een toegangspoort tot het werk van nog te ontdekken kunstenaars en, voor wie in huiselijke omgeving dagelijks veelvoudig een aantal kasten vol kunstboeken voorbijwandelt, biedt het vaak een constante herinnering aan kunstenaars wiens werk je bij de volgende gelegenheid absoluut ‘in het echt’ moet zien.

Soms volstaat het echter om werk in een boekvorm te zien om te begrijpen dat er iets bijzonders aan de hand is. Dat overkwam me zeker bij het doornemen van het boek over de Duitse kunstenares Anneke Eussen. Het is zo een van de weinige kunstenaars die, zoals Philippe Van Cauteren in zijn brief aan Anneke schrijft, met louter plastische materialen een overduidelijke schilderachtig effect weet te bekomen.

Je merkt ook heel duidelijk een emotionele geladenheid bij de werken, die thema’s aanboort als puberteit, eenzaamheid en melancholie. Het resulteert vaak ik oogstrelende composities, esthetische uiterst geraffineerd ondanks de soms ruwe materialen die ze hanteert. Ze speelt graag met deze contrasten, zoals in haar Cupid Arrow, een ‘pijl’ vor met pijnlijke doorns, of in haar reeksen Little Thriumph en Big Triumph, waarbij ze grote marmeren stukken aan broos lijkende draden hangt, als aan een zijden draadje, breekbaar en robust tegelijk. Boeiende kunst ontdekken kan je zeker ook via een kunstboek.


anneke eussen
een publicatie van Tatjana Pieters Gallery
ISBN 9789090342139

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Voor mij althans, een boek die ik MOEST hebben, vooral door de authenticiteit en de RE-building van restfracties die een
    nieuwe/artistieke bestemming krijgen. Ook de SIMPLICITY is vertaald in een krachtige vormentaal.
    Toen ik het boek in preview bij Tatjana Pieters zag heb ik het onmiddellijk gekocht.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X