Frow Steeman, de subtiliteit van alledaagse gevoelens

Het is misschien een onvolprezen kunstvorm: illustraties van kinderboeken. Niettemin een volwaardige kunstvorm, en ons klein landje bulkt van talentvolle tekenaars die zich op deze kunstvorm toeleggen. Vaak hebben ze een duidelijke, welomlijnde stijl ook, een visuele schriftuur waardoor je ze onmiddellijk herkent.

Er stelt zich echter een probleem. Als illustrator ben je vaak gebonden aan een tekst die je (veelal) zelf niet schreef, aan een verhaal dat je zelf niet verzon. Het moet beperkend aanvoelen, hoewel er binnen die grenzen nog eindeloos veel mogelijkheden zijn. Maar helemaal vrij is deze praktijk niet. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat velen regelmatig de creatieve grens oversteken om andere landschappen op te zoeken, nieuwe sensaties op te doen.

Na zeventien boeken in opdracht te hebben geïllustreerd werd het tijd voor Frow Steeman om naar buiten te komen met haar ‘ander’ werk. De monografie die net verscheen van haar werk toont alleszins een stijl die een breuk vormt met de kinderboeken, al zal je hier en daar haar pen wel herkennen. Kleine passages van het leven, prille herinneringen aan de voorbijgegleden dag, die ze s’nachts aan het papier toevertrouwt. Vaak portretten van haarzelf en haar gezin, waardoor de tekeningen een zachte intimiteit verkrijgen, een emotionele geladenheid en psychologische diepte die ze in kleine details of in korte zinnen verwerkt.

Helemaal onschuldig zijn ze zelden, haar tekeningen, hoewel ze vaak eenvoudig ogen. Er schuilt hierdoor een onderhuidse spanning in haar werk, voortkomend uit een moeilijke evenwichtsoefening tussen schoonheid, onschuld, verdriet, teleurstelling, gelatenheid, troost en hoop. Gevoelens van elke dag, maar die ze, misschien geholpen door haar werk als illustrator van kinderboeken, zo subtiel en sereen weet in beeld te brengen.


De monografie werd uitgegeven door de kunstenaar in samenwerking met Wouter De Bruycker Gallery en is te verkrijgen in ‘de plaats’ Wapenmakersstraat 58000 Brugge of via mail van Frowsteeman7@gmail.com

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X