Istanbul door een kunstenaarsbril

book_imagine_istanbulVergeet Orhan Pamuk’s ‘Istanbul’. Wil je een intimistisch, gevarieerd en intrigerend beeld van Istanbul, dan kan je beter terecht bij ‘Imagine Istanbul’, een boek waar Turkse en internationale fotografen hun licht werpen op de wereldstad.

Enfin, feitelijk zijn het vier boeken, die minstens evenveel verschillende visies bieden op Istanbul.

Het eerste boek geeft een overzicht van de legendarische Turkse fotograaf Ara Güler. Zijn werk in Istanbul is nagenoeg iconisch geworden. Vooral zijn foto’s uit de jaren 50 en 60 staan in het geheugen van veel inwoners van Istanbul gebrand, en de kans is groot dat u een van zijn beelden van de armzalige straten, alledaagse handelingen van alledaagse mensen, of monumentale moskeeën in de mist, ooit hebt gezien.

Twee andere boeken worden gewijd aan twee jongere fotografen:

Ali Taptik is in Istanbul opgegroeid, als enig kind en sociaal nogal geïsoleerd. Dit vertaalt zich ook in zijn visie van Istanbul, met vaak abstracte en minimalistische composities, zelfs in zijn portretten. Hier zie je een potplant die op straat ligt (van een terras gevallen?), of een plateau met restjes maaltijd dat op een muurtje achtergelaten werd (wie komt het ophalen?). Knap werk, dat weliswaar meer vragen stelt dan antwoorden biedt.

istanbul_taptik

Ali Taptik

Ahmet Polat is dan weer de antipode van Taptik. Hier vind je het bruisende moderne leven van Istanbul, met oog voor de jetset feestjes, uiteraard, maar ook voor het gewone straatleven. Het ‘instant’ leven van een broeiende metropool.

istanbul_polat

Ahmet Polat

Het vierde boek biedt een overzicht van de tentoonstelling op Europalia, dat dit jaar Turkije als gastland heeft. Het boek werd overigens naar aanleiding van deze tentoonstelling uitgegeven.

In dit vierde luik worden foto’s van Istanbul uit de 19e eeuw getoond, maar – belangrijker- ook het werk van internationale kunstenaars en fotografen rond Istanbul. De twee meest opvallende hiervan zijn de Belgische Bieke Depoorter, die er mensen in hun woonomgeving portretteert, en de Franse Sophie Calle, die video’s maakte van de blik in de ogen van inwoners van Istanbul die voor het eerst in hun leven de zee zien (ja, zo’n mensen bestaan zelfs in een stad die aan de zee ligt).

istanbul_calle

Sophie Calle

Een fraai boek voor ieder die ooit voor de charmes van Istanbul is gevallen, of voor alle liefhebbers van fotografie, uiteraard. Het boek is nog beschikbaar in de webshop van Lannoo, klik hier voor alle info!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op