‘Sweetest taboo’, het steeds verrassende werk van Frieke Janssens nu in boek verschenen

frieke_bookFrieke Janssens was de tweede kunstenaar die ik ooit interviewde voor TheArtCouch. Ik ben haar nog steeds dankbaar voor de tijd die ze me gunde, maar bovenal: het werk dat ze sindsdien leverde blijft me verbazen qua inventiviteit en disruptief denken. Daar gaat kunst toch over. De kijker uitnodigen om anders naar dingen te kijken. Een andere realiteit presenteren.

En, als het even mag, wat voor opschudding zorgen. Haar meest ‘beruchte’ reeks van rokende kinderen zorgde alleszins voor wat opschudding. Altijd een goed teken voor een kunstenaar. Niet dat het noodzakelijk haar bedoeling is, Frieke is eerst en vooral een estheet lijkt me. Wereldproblemen raken haar wel, en ergens kruipen ze in de huid van haar werk, maar ze maakt er geen dogma van.

Het blijft een verrassende mix, niet enkel in haar beruchte ‘smoking kids’.

Om een goed beeld te hebben van haar werk is bij Lannoo nu een boek verschenen over haar werk, met teksten van onder meer Patrick Baert en Sofie Crabbé. Een mooi hebbeding voor fotografieliefhebbers die niet er niet van afschrikken om enig taboe te doorprikken. Want die zijn er nog wel degelijk, de taboe’s, en Frieke is een meester geworden in het doorlichten ervan.

Bij mij ligt het alvast onder de Kerstboom.

Geniet als voorsmaakje nogmaals van de making of van haar reeks ‘Smoking Kids’:

 

Het boek is beschikbaar in de beste kunstboekenwinkels, en op de webshop van Lannoo (klik hier)

 

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X