De 8 meest verrassende kunstinstallaties van de laatste jaren!

unexpected-bookToegegeven, kunst heeft niet noodzakelijk als missie om te verrassen. Maar wanneer het dat wel doet gebeuren soms magische dingen. Het boek ‘unexpected art’ bulkt van voorbeelden hiervan. Hieruit blijkt dat het verrassingseffect vaak voortkomt uit het feit dat deze kunst zich in de publieke ruimte begeeft, en daardoor tegelijk gevaarlijk gebied betreedt: de publieke ruimte is van iedereen, niemand kan hem opeisen, maar doet een kunstenaar dit niet wanneer hij zijn werk in de publieke ruimte plaatst?

Het is een fragiel evenwicht dat hij moet vinden. De wisselwerking tussen het publiek en het werk moet kloppen, het werk moet ‘connecteren’ met het publiek. Maar meer nog: het werk moet zich nestelen in de ruimte waarin het wordt getoond. De locatie en het kunstwerk zijn volledig afhankelijk van elkaar!

Zoals gezegd biedt het boek ‘unexpected art’ talrijke voorbeelden, maar hierbij de 8 werken die ons het meeste hebben geraakt en/of verbaasd:

  1. Leandro Elrich – Bâtiment

Het met een bevreemdend zicht geweest zijn om plots mensen op de gevels van Parijse gebouwen te zien kruipen, hangen, spelen, wat dan ook. Een uitnodiging tot ‘reflectie’, hierbij letterlijk te nemen.

unexpected_Erlich-Dalston-House

 

  1. Mihoko Ogaki – Milky Way

Verharde lichaamsvormen die duizenden keer werden doorprikt en waar van binnenuit licht doorkomt… een heelal in mensenvorm.

unexpected_ogaki

 

  1. Janet Echelman – Amsterdam

Zuiver esthetisch, maar bloedmooi. Maar er zit veel meer achter: de curves geven de schokgolven weer van de tsunami in 2010 doorheen de volledige Stille Oceaan. Vast staat: zo zal u Amsterdam nog nooit gezien hebben!

unexpected_echelman_photojanusvandeneijnden_13_edit

 

  1. Myoling Ho Lee – Tree

Natuur is kunst, in heel veel opzichten. Ere aan wie ere toekomt, lijkt Myoling te denken, en kadert alleenstaande bomen op een canvas. Redelijk letterlijk, maar het effect is overweldigend.

unexpected_myoung_ho_lee-tree_2-2011

 

  1. Florentijn Hofman – Slow Slugs

Stel u voor dat u elke dag deze trappen op moet, en op een dag word je geconfronteerd met uit plasticzakjes vervaardigde reuzeslakken op uw tocht… een reflectie over het ‘verstikkende van de overgecommercialiseerde maatschappij’. Een beetje geweten schoppen mag.

unexpected_hofman10

 

  1. Kaarina Kaikkonen – We are still afloat

Met honderden hemden een soort vikkingboot maken, de hemden werden ooit door iemand gedragen, en houden nog steeds de herinnering aan de harten die erin klopten in. Op zijn minst intrigerend en diepzinnig.

kaarina

 

  1. Gerda Steiner & Jörg Lenzlinger – Falling Dardens

De ‘vallende tuin’ is het mirakel waar de Doge van Venetië op hoopte om een heilige te vinden voor de kapel die hij liet bouwen voor zijn graf. Het bed van waaruit je de vallende tuin best bekijkt bevindt zich overigens bovenop dat graf. Een droom die uitkomt, enkele eeuwen na datum.

unexpected_steiner

 

  1. Florentijn Hofman – Rubber Duck

Inderdaad, Florentijn komt tweemaal in ons lijstje voor. Maar geef toe, de wereld-reizende eend heeft een onweerstaanbare charme! Per slot van rekening ging het hier om verrassende kunst!

unexpected_Hofman-86140.XL_

 

 

Ken je er zelf, of heb je zelf verrassende kunst gezien onlangs? Laat het ons weten!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X