5 tentoonstellingen om niet te missen deze herfst in New York

Plan je een bezoekje aan New York de komende maanden? Vergeet dan -naast de Indian Summer- niet te genieten van een aantal interessante tentoonstellingen die er komende maanden openen. Een kleine selectie:

MET Breuer Museum vanaf 6 september: “Odessey: Jack Whitten Sculptures, 1963-2017”

De recent overleden Jack Whitten is voornamelijk bekend om zijn schilderijen, minder bekend zijn zijn beeldhouwwerken. Deze worden voor het eerst getoond, waaruit zijn voorliefde voor Afrikaanse en Mediterraanse primitieve kunst duidelijk wordt. Naast een 40-tal beeldhouwwerken en 18 schilderijen -inclusief de volledige reeks Black Monolith- worden dan ook voorwerpen getoond waar hij zich door liet inspireren en die uit zowel zijn atelier in New York als zijn vakantiehuis in Kreta komen. Een mooie ontdekking van een ongekend aspect van deze kunstenaar…

Klik hier voor alle info

New Museum vanaf 26 september: “Sarah Lucas: Au naturel”

Klik hier voor alle info

Guggenheim Museum vanaf 12 Oktober: “Hilma af Klint: Paintings for the Future”

Een beetje vergeten door de kunstgeschiedenis, misschien, nochtans werkte de Zweedse Hilma af Klint in 1906 aan een oeuvre dat deze van een Kandinsky of Malevich naar de kroon zou spannen – tijdsgewijs dan- met haar mystieke vorm van abstractie. Overtuigd dat de wereld nog niet klaar was voor haar werk, hield ze het verborgen en vroeg om haar werk pas 20 jaar na haar overlijden te ‘onthullen’ voor het grote publiek. Uiteindelijk is het pas in de decennia na 1986 dat haar werk serieus in de aandacht kwam…

Klik hier voor alle info

MOMA, vanaf 21 oktober: “Bruce Nauman: Disappearing Acts”

Bruce Nauman wordt algemeen erkend als een van de meest invloedrijke levende Amerikaanse kunstenaars. Met zijn mix van beeldhouwwerken, performance, video, tekeningen, neon en fotografie ontrafelt hij de ongemakken van de condition humaine. Hij krijgt vanaf 21 oktober de hele 6e verdieping en de PS1 toegewezen. “Disappearing Acts traces strategies of withdrawal in Nauman’s work—both literal and figurative incidents of removal, deflection, and concealment. Bodies are fragmented, centers are left empty, voices emanate from hidden speakers; the artist sculpts himself in absentia, appearing only as negative space”. De tentoonstelling vormt een chronologisch overzicht van het oeuvre van de kunstenaar uit de laatste decennia.

Klik hier voor meer info

Whitney Museum vanaf 12 november: “Andy Warhol: From A to B and Back Again”

Valt er nog iets te zeggen over, of te tonen van Andy Warhol, die dit jaar 90 zou zijn geworden? Blijkbaar wel, zo moet de curator van het Whitney Museum denken, en ze organiseert prompt de grootste tentoonstelling van de paus van de pop-art… De eerste retrospectieve van Warhol sinds 1989, de tentoonstelling biedt naast het werk tevens een inkijk in researchmateriaal en talrijk ander materiaal om het zijn werk beter te begrijpen. “The exhibition positions Warhol’s career as a continuum, demonstrating that he didn’t slow down after surviving the assassination attempt that nearly took his life in 1968, but entered into a period of intense experimentation. The show illuminates the breadth, depth, and interconnectedness of the artist’s production: from his beginnings as a commercial illustrator in the 1950s, to his iconic Pop masterpieces of the early 1960s, to the experimental work in film and other mediums from the 1960s and 70s, to his innovative use of readymade abstraction and the painterly sublime in the 1980s”.

Klik hier voor alle info

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op