Bacon – Giacometti, een onwaarschijnlijke confrontatie bij Beyeler Foundation in Zwitserland

Tentoonstellingen met 2 kunstenaars, het is een boeiend gegeven, al zeker wanneer het twee ‘reuzen’ betreft uit de kunstgeschiedenis, die op het eerst oog weinig met elkaar gemeen hebben. Maar schijn bedriegt. Niet alleen hebben zowel Bacon als Giacometti bakens verzet in de evolutie van de moderne en hedendaagse kunst, maar wat beide kunstenaars gemeen hebben is de voorstelling van het menselijke lichaam als een fragmentarisch, vaak gedeformeerd geheel, dat het individu tracht te vatten doorheen de complexe verzameling bestanddelen waar hij uit is opgemaakt.

De tentoonstelling ‘Bacon – Giacometti’ in het Fondation Beyeler in Zwitserland biedt voor het eerst een rechtstreekse ‘confrontatie’ tussen beide kunstenaars, opdat de kunstliefhebber met zijn eigen ogen de link kan leggen tussen het werk van beide. Ze hebben overigens nog iets meer gemeen: beide hadden de gewoonte te werken in kleine, boordevolle ateliers. Deze ateliers werden speciaal voor deze tentoonstelling heropgebouwd, wat een boeiende inkijk oplevert in de werkomgeving van de kunstenaars.

Maar daarnaast biedt het zo’n 100 schilderijen en beeldhouwwerken uit prestigieuze musea en privé-verzamelingen wereldwijd.

Zeker een omweg waard op weg naar het Zuiden deze vakantie. De expo loopt nog tot 2 september in het Fondation Beyeler, Basel. Klik hier voor alle info!

 

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op