january, 2021

This is a repeating event

23jan1:00 pm6:00 pmFeaturedBeestigStadsfestival Damme1:00 pm - 6:00 pm Stadsfestival DammeType organisatie:CultuurcentrumType kunst:hedendaags

Event Details

De derde editie van Stadsfestival Damme heeft als thema ‘BEESTIG?’.

Net zoals de meeste mensen zijn veel kunstenaars gefascineerd door het mensdom en het dierenrijk. De expo BEESTIG? brengt een aantal kunstenaars samen die daar op hun eigen manier rond creëren.

Wie honderd miljoen jaar terugkijkt, zoals paleontoloog Tim Flannery in zijn boek ‘Europa – De eerste 100 miljoen jaar’, kan niet anders dan concluderen dat Europa bijzonder kwetsbaar is voor ecologische rampen, dat migratie een rijkdom is en dat naïviteit fataal kan zijn’ zegt Wouter Woussen in De Standaard.

Miljoenen jaren geleden, toen het zuiden van Toscane nog deel uitmaakte van een groot eiland, woonde daar een aapje dat met een onbeholpen tred rechtop liep. Deze ‘oreopithecus bambolii’ had een bekken dat verrassend goed op dat van de hedendaagse mens lijkt, maar, voor een aap had hij kleine hersenen. Omdat ze op hun eiland nauwelijks natuurlijke vijanden hadden, hebben die aapjes daar miljoenen jaren rondgelopen. Tussen zes en zeven miljoen jaar geleden sloop die verre kustlijn generatie na generatie dichterbij, tot er een landbrug ontstond en grote sabeltandkatten en andere roofdieren van het vasteland het aapje kwamen uitroeien.

Ondertussen zijn wij sinds kort, uit andere diersoorten, de mens geworden. Momenteel de almachtige (dier)soort? Coronatijden doen ons terecht twijfelen.

Het Stadsfestival brengt kunstenaars samen die in hun kunst reflecteren over die moeilijke verhouding tussen mens, dier, natuur  en maatschappij. We presenteren een heerlijke mix van fictie en  non-fictie. Wij hopen dat het voor de bezoeker een trage wandeling  vol verwondering mag zijn die ons een beetje meer inzicht biedt in de onvermijdelijke verbondenheid van alles wat leeft.

Time

(Saturday) 1:00 pm - 6:00 pm

Organizer

Stichting Ijsberginfo@stichtingijsberg.be Burgstraat 5, 8340 Damme

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X