Disappearing act, Bruce Naumann in het MoMA

Op twee plekken in het Moma in New York loopt tot binnen enkele weken de tentoonstelling ‘Diappearing acts’, een retrospectieve van de creatieve duizendpoot Bruce Naumann. De kunstenaar is moeilijk in een categorie te vatten, laat staan een dat hij in een definitie, welke dan ook, zou passen, wat wel meer lijkt te gelden voor hedendaagse kunstenaars. Zijn kunstpraktijk omslaat dan ook een ongelofelijke reikwijdte aan materialen en technieken die hij toepaste, alsook effecten en boodschappen die hij beoogde.

Spelend, zo lijkt het toch, met verf, neon, geluid of video, doorheen zijn carrière heeft Naumann steeds de grenzen van het creatieve proces afgetast. Niettemin vallen er voor de kenners een aantal recurrente thema’s te bespeuren. Een ervan is de ‘disappearance’, het verdwijnen. Meteen ook het thema voor deze overzichtstentoonstelling:

“Disappearing Acts traces what Nauman has called ‘withdrawal as an art form’ – both literal and figurative incidents of removal, deflection, and concealment. Bodies are fragmented, centers are left empty, voices emanate from hidden speakers, and the artist sculpts himself in absentia, appearing only as negative space. The retrospective charts these forms of omission and loss across media and throughout the decades, following Nauman as he circles back to earlier concerns with new urgency.”

Een ferm brokje kunstgeschiedenis alleszins.

De tentoonstelling was in 2018 reeds te zien bij Schaulager in Basel. Mocht je beide tentoonstellingen missen kan je hierbij alvast even genieten van de reportage die Vernissage TV maakte van de tentoonstelling in Bazel:


De overzichtstentoonstelling van Bruce Naumann Disappearing Acts loopt nog op 2 locaties in het MoMA New York, alle info hier.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

1 Comment

  1. Bruce Nauman in de Schaulager te Basel (2018) met deze disappearing acts was één van de top-tento’s ooit gezien , het wordt een lastige klus om geen zetel te klikreserveren bij United of Delta richting the city that never sleeps!!! :-), amen!! (en dan hebben we het nog niet over de andere NYMusea).

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op