Een bloemlezing van de Belgium Art & Design Fair, Gent

Ik zal het van bij aanvang maar grif toegeven: ik heb een hekel aan kunstbeurzen. Noem het gerust een autistisch kantje van me: te veel prikkels op te korte tijd, ineengedrukt naar kunstwerken kijken tussen honderden zweterige mede-kunstliefhebbers, de kortstondige aandacht opeisend van deze of gene kunstenaar of galerist om wat meer duiding te krijgen over een kunstwerk. Het is veelal eerder een beproeving dan een genot, tenminste voor mij.

Het mag dan ook geprezen worden dat een kunstbeurs er voor kiest om een ruimere plek op te zoeken, dan nog zo’n mooie als de Floraliën in Gent. Ruimte genoeg, en toevallig staan er op de Belgium Art and Design Fair (BAD) behoorlijk wat kunstenaars die ons nauw aan het hart liggen.

Des te moeilijker dus om in dit artikel de hoogtepunten van de beurs aan te duiden. Er zijn er redelijk wat, en ik heb nog niet eens alles gezien. Maar hierbij toch een schuchtere poging:

Luk Berghe

Joris Vander Borght van Bruthaus Gallery leidt me door het werk van de twee jaar geleden overleden Luk Berghe, van wie er behoorlijk wat werk hangt in de als hommage bedoelde stand. En dat mag gerust, de hommage. Zijn werk is onterecht onderbelicht, en verdient zeker een hernieuwde belangstelling, gezien zijn boodschap nog steeds, en zelfs meer en meer relevant bijkt te zijn. “Hij stelde het hardnekkige geloof van onze etnocentrische samenleving in vraag. Niet door te schreeuwen, niet door wild om zich heen te slaan maar via het confronteren van iconische beelden in een andere ordening dan die we doorgaans kennen”, aldus Joris. Punk tot in het hart, zeker het ontdekken waard.

foto: TheArtCouch

Koen Broucke

De stand van Beserk hield het sober, met drie werken van de onverbeterlijk schenenschoppende (gelukkig maar) Kristof Van Heeschvelde en een aantal schilderijen van Koen Broucke, die aan een doctoraatsthesis aan het werken is (hierover in november meer). Maar om zich een idee te vormen van waar zijn doctoraat over gaat, hoef je hem enkel te laten vertellen over zijn schilderij van de plek waar Napoleon zich bevond op het ogenblik waarop hij besefte dat hij de slag om Waterloo aan het verliezen was. Het blauw dat hij voor de gelegenheid koos voor het schilderij heeft te maken met zijn persoonlijke interpretatie van dat moment. Maar nu heb ik al te veel gezegd…

Cecilia Jaime

Mochten we al prijzen mogen uitreiken voor deze beurs, dan zou ik alleszins de prijs voor de vrolijkste stand uitreiken aan Cecilia Jaime. Het heeft volgens haar ook te maken met een persoonlijke evolutie, een traumatisch verleden dat langzamerhand verwerkt en verteerd wordt, met volle oog naar een hoopvolle toekomst kijkend. Hoe vrolijk en hoopvol kan kunst zijn? Ik ging er alleszins met een opgewekt gemoed vandaan:

Marc Galle

Het is niet makkelijk voor een kunstenaar om over zijn werk te spreken, al zeker niet wanneer je geen heersend concept hebt, geen omvattende boodschap. Maar wanneer je niettemin blijft experimenteren met nieuwe materialen, en ze (met hulp en advies van een bevriende galerist) tot een geheel nieuwe eenheid herschept, ontstaat er nagenoeg een installatie, of tenminste een zeer verlokkelijke uitnodiging voor de kijker om een eigen verhaal te verzinnen met de puzzelstukjes die aangeboden worden. Hoe bescheiden hij ook moge zijn, Marc is doorheen zijn oeuvre duidelijk zijn eigen verhaal aan het schrijven.


Ik zei het reeds: een kunstbeurs is te veel voor een eenvoudige kunstrecensent om te omschrijven, en er zijn me nog wel meer kunstwerken opgevallen op BAD Art Fair. Om het volledig te ontdekken: ga vooral zelf kijken. Nog tot 13 oktober in Gent, klik hier voor alle info!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. De kunstbeurs wordt hier heel aantrekkelijk neergezet in het artikel. Heb meteen zin om een kijkje te gaan nemen. Leuk artikel.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op