Een ‘metafloristieke’, magische kunstinstallatie in het MSK in Gent

Op TheArtCouch berichten we regelmatig over speciale kunstinstallaties, die meer en meer weg hebben van belevenissen. Ze doen nadenken, dromen, hopen, zijn soms confronterend of schokkend, of brengen je gewoon naar andere werelden.

Dezer dagen is er zo eentje te zien in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Het Zwitserse kunstenaarsduo Gerda Steiner en Jörg Lenzlinger hebben er in het hemicyclus een van hun magische, metafloristieke tuinen neergepoot. ‘Metafloristiek’, zeg je? Mja, een beter woord bestaat er niet voor hun surrealistische, hangende tuinen, vervaardigd uit een oneindig lijkende variatie aan organische en artificiële materialen, in alle mogelijke vormen en kleuren. “Knotsgek”, is het eerste woord dat in me opkwam, maar dan ben ik door de tuin beginnen wandelen en liet ik me bedwelmen door de eindeloze variaties, de vaak poëtische accenten, de harmonie die achter de schijnbare chaos schuilt. Knotsgek blijft het, maar op een gekke manier maak je je als toeschouwer deze wereld snel eigen.

Je zal er minutenlang zoeken naar vertrouwde beelden, en die zal je af en toe vinden. Maar van zodra je blik een beetje verschuift komt je weer in een surrealistische wereld terecht. Het brengt je echter niet uit balans. Op een vreemde manier is alles er in harmonie… Magisch…

Maar ook moeilijk om je er een mening van te vormen zonder er geweest te zijn. Mijn povere pogingen om de tuin op foto vast te leggen geef ik je onderaan mee, maar wellicht biedt de reportage over een gelijkaardige installatie van het kunstenaarsduo in het Centre d’Art et de Nature op het domein van Chaumont-sur-Loire een beter beeld:

msk_img_3896

msk_img_3897

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op